Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Astfel, potrivit inițiative legislative, anul viitor persoanele și familiile vulnerabile din punct de vedere financiar ar putea primi până la 750 de lei. În plus, documentul prevede amânarea termenului pentru montarea, în apartamente, a repartitoareloe de căldură și a contoarelor de apă caldă.
În expunerea de motive care însoțește proiectul de lege se precizează, printre altele, că, prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie şi, implicit, o reducere a cuantumului facturii.
Inițiatorii menționează, în context că aproximativ 1 milion de locuinţe din România mai sunt racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, dintre care jumătate se află în cele şase sectoare din capitală (din care doar 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel sisteme). Nivelul valoric al unei Gcal a ajuns la peste 400 lei /Gcal, în condiţiile în care autorităţile publice locale alocă subvenţii pentru livrarea de energie termică destinată populaţiei”.
Patru camere și dependințe
Potrivit textului, costul pentru achiziţionarea şi instalarea unui repartitor precum şi a unui robinet de reglare a consumului de energie termică este de aproximativ 125 lei pentru fiecare radiator, deci poate ajunge la 750 lei pentru un apartament cu patru camere şi dependinţe.
”Propunerea legislativă reglementează măsurile necesare pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică”, se subliniază în expunerea de motive semnată de șapte senatori și deputați.
Firmă autorizată
Banii vor fi acordați pentru fiecare locuinţă/ gospodărie vulnerabilă și numai după montarea, de către o firmă autorizată, a sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică (cum ar fi repartitoare ori robineţi de reglare a consumului de energie termică), pe baza procesului-verbal de montare şi a facturii emise de montator. Ajutorul va putea fi utilizat până la data de 31 decembrie 2024.
Sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane şi familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă iar această vârstă este considerată 60 de ani, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile de vulnerabilitate pentru a considera o persoană/familie în situaţie de risc de sărăcie pentru a beneficia de sprijin din fonduri publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...