Bani de la stat. Se schimbă regulile în curând
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bani de la stat
Bani de la stat
Statul va schimba regulile de acordare a ajutoarelor sociale, urmând să condenseze trei tipuri de astfel de stimulente într-un venit de incluziune.

Venitului minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul de încălzire se vor schimba din primăvara anului 2021.

Aceste ajutoare vor fi reunite într-unul singur, sub denumirea de venitul minim de incluziune. Limita maximă de venituri pentru acordarea ajutorului va fi de 600 de lei pentru familiile nevoiașe, iar solicitarea banilor se face la primărie.

Cererea include datele persoanei în cauză, componenţa familiei, veniturile realizate, bunurile deţinute, tipul de locuinţă, sistemul de încălzire folosit şi numărul persoanelor care locuiesc la aceeaşi adresă de domiciliu/reşedinţă. De asemenea, vor fi incluse informaţii despre situaţia educaţională şi profesională a persoanei singure sau a membrilor de familie, precum şi despre nevoile speciale şi situaţiile particulare în care se regăsesc aceştia. Cei care primesc ajutor social sub forma de incluziune vor semna un angajament prin care își asumă returnarea banilor primiți fără drept, dacă acest lucru va fi necesar.

De când se aplică

Această lege trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie 2018, apoi 2019, iar, a treia amânare rămâne pe 1 aprilie 2021.

Ca să se aplice, legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune a apărut în Monitorul Oficial în noiembrie 2016, însă prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017, s-a amânat cu un an acest termen, până la 1 aprilie 2019, dedin cauza sistemului informatic.

Același motiv va duce curând la o nouă amânare, de data aceasta cu doi ani, adică până la 1 aprilie 2021, conform unui proiect de OUG pregătit de Executiv. Ca să se aplice, documentul trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Impozitul pe venit va trece integral la nivelul comunităţilor locale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel