Bani mai mulți pentru români. Adrian Câciu: În 2023 ”nu este loc de majorări suplimentare”
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Românul trebuie să se mulțumească doar cu ce are acum
Românul trebuie să se mulțumească doar cu ce are acum
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a anunțat că anul acesta românii nu vor mai beneficia de de ajutoare suplimentare din partea statului. El a vorbit și despre ratele pe care le are la bancă, spunând că, ”dacă vreți, intrăm și într-o chestiune mai picantă”.

Invitat al emisiunii Decisiv a postului de televiziune Antena3 CNN și întrebat dacă instituția pe care o conduce, coaliția de guvernare din care face parte pregătesc sau au în plan o majorare pentru anumite categorii ale populației, minsitrul a răspuns negativ. 

Recuperarea puterii de cumpărare

”Nu, în acest moment se lucrează, în principiu, la obiectivele programului de guvernare, program care este în continuarea actualului program de guvernare”, a explicat Adrian Câciu, precizând că, în 2023 "se va merge pe recuperarea puterii de cumpărate. Noi vom merge pe principiul unor locuri de muncă mai bine plătite, pe de altă parte a unor investiții productive în economie. Eu am spus acest lucru, l-a spus şi domnul Ciolacu, trebuie să trecem la economia de producţie. Toţi banii din economie să nu se mai ducă pentru subvenţionare,  scopul fiind reducerea deficitului comerţului”, a adăugat ministrul de Finanțe. 

Este vorba despre evoluția economiei 

Potrivit precizărilor sale, ”ceea ce noi ne-am propus este să reboost-ăm economia în prima parte a trimestrului, astfel încât să existe spațiu fiscal suplimentar pentru a putea să venim mai accelerat pe această recuperare de putere de cumpărare", a precizat oficialul, subliniind că ”spațiul fiscal vine din creștere economică”. 

”Este vorba despre evoluţia economiei. Dacă economia îţi permite să redistribui din veniturile care se strâng din economie pentru zona socială pentru echilibrarea zonelor care au suferit foarte mult, a populaţiei care a suferit pe această inflaţie mare, evident că vei spune. Ne dorim ca în 2024 să ajungem la acea creştere a puterii de cumpărare, dar trebuie să o facem prin reducerea unor elemente care au fost brutal afectate în 2022", a adăugat ministrul Câciu.  

”Am dobândă fixă”

Întrebat dacă are rate la bancă, el a spus că da, ”dar foarte mici la momentul ăsta. Nu au crescut, pentru că am dobândă fixă. Dacă vreți, intrăm şi într-o chestiune mai picantă... Primul meu credit a fost făcut în momentul în care dobânzile în România erau de 45%. Ştiţi că am avut, în România, aceste dobânzi de 45%? Vă dați seama cum este, ca tânăr, să plăteşti o astfel de dobândă? Foarte greu!

La momentul acesta, rata pe care o am este de 1,000 de lei, pentru că am plătit din principal, chiar dacă am dobânda fixă, dar, v-am zis, al doilea credit a fost doar pe dobândă fixă. Chiar dacă am pierdut în timp, pentru că dobânzile variabile au fost mai jos decât dobânda fixă, am mers numai pe dobândă fixă. Nu este o variantă în momentul acesta, pentru că inflaţia este încă sus, dar, în momentul în care vom scădea inflaţia, atunci este o variantă dobânda fixă", a spus Adrian Câciu, la Antena 3 CNN. 

Citește și CASS-ul plătit în 2022 de pensionari. Mecanism de restituire a banilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...


pixel