Bani pentru concediu. Cum își procură românii fondurile necesare

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Depinde câte datorii există
Depinde câte datorii există
Circa 43% dintre românii fără datorii şi 40% dintre cei cu datorii economisesc câteva luni pentru vacanţă, iar un procent similar de 40% economisesc chiar tot anul, conform unui studiu comparativ realizat la finele anului trecut pe pieţele din Polonia, România, Italia şi Spania.

Pe de altă parte, în Polonia, Spania şi Italia se observă că respondenţii îşi programează banii pentru vacanţă: persoanele fără datorii şi-ar finanţa vacanţa din venituri curente, în timp ce unele persoane cu datorii ar fi înclinate să ia un împrumut, spontan, pentru vacanţă, semnalează studiul comandat de Grupul Kruk.

Conform sursei citate, românii îşi asumă puţine riscuri şi se declară a fi prudenţi. Astfel, numai 17% dintre românii fără datorii şi 25% dintre cei care înregistrează datorii îşi asumă riscuri, în comparaţie cu spaniolii, care îşi asumă riscuri în proporţie de 30% în cazul celor cu datorii şi 27% în cazul celor fără datorii.

Polițe de asigurare

Totuşi, numai 10% dintre români, cu sau fără datorii, declară că preferă să încheie poliţe de asigurare pentru tot ceea ce este important, cum ar fi sănătate sau viaţă, călătorii, maşină, locuinţă şi altele. În cazul spaniolilor, situaţia este similară în rândul persoanelor fără datorii, cu un procent de 11%, în timp ce persoanele cu datorii preferă asigurările pentru orice, în proporţie de 21%. Italienii preferă să încheie numai asigurările obligatorii, au răspuns 52% dintre cei fără datorii şi 48% dintre cei cu datorii.

În rândul celor care au spus că ar încheia o poliţă de asigurare numai în cazul în care este obligatorie, procentul respondenţilor fără datorii este mai mare decât procentul celor cu datorii, respectiv 52% dintre spaniolii şi 37% dintre românii fără datorii, comparativ cu 48% spaniolii şi 36% românii cu datorii. Pe de altă parte, 43,5% dintre polonezii fără datorii şi 33,5% dintre cei cu datorii au răspuns că ar încheia o asigurare pentru ceea ce este valoros pentru ei, pe lângă asigurările obligatorii.

Plata datoriilor

Studiul mai semnalează că, în ceea ce priveşte percepţia despre cei care nu îşi plătesc datoriile, 30% dintre românii fără datorii şi 22% dintre cei cu datorii sunt de părere că persoanele care evită plata datoriilor trebuie pedepsite sever, spre deosebire de 41% dintre spaniolii fără datorii şi 33% dintre cei cu datorii, care au spus acelaşi lucru. Pe de altă parte, 62% dintre românii şi 53% dintre spaniolii fără datorii sunt de părere că aceia care evită plata datoriilor greşesc, însă, poate au motive întemeiate pentru care fac acest lucru, faţă de 68% dintre români cu datorii şi 57% dintre spanioli cu datorii care sunt de aceeaşi părere, observându-se astfel că românii sunt mai toleranţi decât alte naţii.

Citește și Horoscopul concediilor. De câte zile libere are nevoie fiecare zodie

Cât despre grijile pentru plata unui împrumut, un procent mai mare dintre spaniolii fără datorii, 54%, faţă de 45% cei cu datorii, sunt îngrijoraţi când vine vorba despre plata acestuia. În România, persoanele cu datorii, în procent de 67%, şi cele fără datorii, în procent de 56%, sunt îngrijorate de plata unui împrumut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...


pixel