Astfel, ministrul Muncii a anunțat după 1 ianuarie, cheltuielile cu pensiile se vor ridica la 125,9 miliarde lei, urmând să crească cu 10 miliarde lei din septembrie.
"În momentul de faţă avem o cheltuială cu pensiile de 110 miliarde lei, anual. După 1 ianuarie 2024, vom avea o cheltuială de 125,9 miliarde lei, iar după aceea de 135,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde lei, adică 2,5 miliarde lei pe lună. Este important ca românii să ştie că banii pentru creşterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuţi în buget", a precizat Simona Bucura-Oprescu.
Potrivit acesteia, în 2024, bugetul prevede banii pentru majorarea pensiilor cu 13,8% din ianuarie, respectiv pentru recalcularea acestora şi punerea în plată începând cu 1 septembrie.
"În 2024, cheltuială totală cu pensiile este estimată la 9,4% din PIB, adică vom ajunge exact la procentul din PIB anterior din PNRR", a precizat ministrul Muncii răspunzând la întrebarea cu privire la procentul din PIB la care se ajunge cu pensiile din sistemul public, după indexarea şi recalcularea din luna septembrie.
Ea a adăugat că, pentru anul 2023, cheltuiala totală cu pensiile este de 8,64% din PIB.
"Este foarte important ca românii să ştie că banii, atât pentru majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie, cât şi cu recalcularea care va fi pusă în plată începând cu luna septembrie sunt prevăzuţi în buget. (...) Adunând sumele prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat şi sumele prevăzute în bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale veţi constata că pentru 2024 este prevăzută suma totală aferentă cheltuielii cu pensiile estimate în acest moment", a mai spus ministrul Muncii.
25 voturi pentru, zece împotrivă
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi pe cel al Casei Naţionale de Pensii Publice cu 25 de voturi "pentru" şi zece "împotrivă".
"Bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale va creşte cu 13,4%, de la 66,9 miliarde lei, cât avem în acest moment execuţia preliminată, la 75,9 miliarde lei. În acest buget avem prevăzute cheltuielile privind beneficiile de asistenţă socială. Este important de ştiut că avem prevăzută creşterea cu 13,8% a alocaţiilor pentru copii începând cu luna ianuarie a anului 2024, ceea ce înseamnă o cheltuială totală de 12,4 miliarde. De asemenea, avem prevăzute cheltuielile pentru indemnizaţii, pentru stimulentele pentru sprijin şi creşterea copilului, drepturile persoanelor cu handicap, venitul minim de incluziune, sumele acordate pentru plafonarea facturilor aferente consumului de energie electrică, alte beneficii de asistenţă socială şi ajutoarele de încălzire în sezonul rece", a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...