Este o prevedere care se regăsește într-o propunere legislativă lansată în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. Este vorba de un proiect de ordin privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere.
De la o dată la alta
Dacă vinde o mașină cu rovinietă valabilă, fostul proprietar poate solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei. Mai exact, acesta va putea cere bani pentru perioada cuprinsă între momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de el, adică din momentul în care cele două roviniete se suprapun și până când trebuie să expire valabilitatea rovinietei plătite de vânzătorul mașinii.
“În cazul în care pentru acelaşi vehicul se achită tariful de utilizare de două sau mai multe ori pentru perioade de valabilitate ce se suprapun pentru cel puţin o zi, CNAIR - S.A. va returna contravaloarea tarifului, corespunzătoare perioadei de suprapunere, la cererea (...) fostului utilizator, în cazul înstrăinării vehiculului”, se precizează în document.
Documentele necesare
În această situație, “(…) solicitarea de returnare a sumei, care trebuie să conţină toate informaţiile prevăzute în modelul care se regăseşte pe pagina web a CNAIR - S.A., se transmite acesteia, după expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei achitate de acesta, împreună cu o copie de pe documentele care dovedesc înstrăinarea acestuia și o copie de pe documentul care atestă scoaterea din evidența fiscală a vehiculului”, detaliază propunerea legislativă.
Citește și Șoferii fără RCA, identificați în trafic prin intermediul camerelor
În prezent, potrivit legislației din domeniu, pot solicita contravaloarea rovinietelor plătite pentru aceeași mașină și care se suprapun doar utilizatorii, nu și foștii utilizatori ai mașinii, proiectul de act normativ propus de MT vizând remedierea situației actuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...