Banii de rovinietă pot fi parțial recuperați inclusiv de acești români
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Propunerea legislativă este în dezbatere publică
Propunerea legislativă este în dezbatere publică
În cazul în care o persoană își vinde autoturismul proprietate personală pentru care deține una sau mai multe roviniete a căror valabilitate se suprapune, ea poate solicita restituirea banilor pentru rovinieta încă neexpirată, dar plătită, chiar dacă nu mai are mașina.

Este o prevedere care se regăsește într-o propunere legislativă lansată în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. Este vorba de un proiect de ordin privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere.

De la o dată la alta

Dacă vinde o mașină cu rovinietă valabilă, fostul proprietar poate solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei. Mai exact, acesta va putea cere bani pentru perioada cuprinsă între momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de el, adică din momentul în care cele două roviniete se suprapun și până când trebuie să expire valabilitatea rovinietei plătite de vânzătorul mașinii.

“În cazul în care pentru acelaşi vehicul se achită tariful de utilizare de două sau mai multe ori pentru perioade de valabilitate ce se suprapun pentru cel puţin o zi, CNAIR - S.A. va returna contravaloarea tarifului, corespunzătoare perioadei de suprapunere, la cererea (...) fostului utilizator, în cazul înstrăinării vehiculului”, se precizează în document.

Documentele necesare

În această situație, “(…) solicitarea de returnare a sumei, care trebuie să conţină toate informaţiile prevăzute în modelul care se regăseşte pe pagina web a CNAIR - S.A., se transmite acesteia, după expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei achitate de acesta, împreună cu o copie de pe documentele care dovedesc înstrăinarea acestuia și o copie de pe documentul care atestă scoaterea din evidența fiscală a vehiculului”, detaliază propunerea legislativă.

Citește și Șoferii fără RCA, identificați în trafic prin intermediul camerelor

În prezent, potrivit legislației din domeniu, pot solicita contravaloarea rovinietelor plătite pentru aceeași mașină și care se suprapun doar utilizatorii, nu și foștii utilizatori ai mașinii, proiectul de act normativ propus de MT vizând remedierea situației actuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel