Barilul de petrol Brent din Marea Nordului a ajuns la 80 dolari

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu 0,55 dolari
Cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu 0,55 dolari
Preţurile petrolului au continuat să crească, iar cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a ajuns la aproape 80 dolari, în pofida temerilor privind introducerea de restricţii pentru a stopa răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, transmite Reuters.

Marţi la prânz, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu 0,55 dolari sau 0,7%, ajungând la 79,15 dolari, după ce dimineaţă atinsese 79,85 dolari.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' a urcat cu 0,73 dolari, sau 1%, ajungând la valoarea de 76,30 dolari, după ce anterior atinsese 76,92 dolari.

Ambele cotaţii sunt cele mai ridicate din această lună.

Anul acesta, cotaţia barilului de petrol Brent a urcat cu peste 60%, pe fondul reducerii producţiei de către grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) şi al deficitului de cărbune şi gaze.

"Sprijinul a venit în urma întreruperii producţiei în Ecuador, Libia şi Nigeria şi a aşteptărilor privind o nouă scădere a stocurilor de ţiţei în SUA", a apreciat Giovanni Staunovo, analist la UBS.

Prețul petrolului s-a PRĂBUȘIT! Investitorii dau semne de panică

Cei trei producători de ţiţei au declarat cazuri de forţă majoră luna aceasta din cauza lucrărilor de mentenanţă şi a închiderii unor zăcăminte.

Investitorii aşteaptă reuniunea grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) din 4 ianuarie, unde ar urma să se decidă dacă va intra în vigoare planificata majorare a producţiei cu 400.000 barili pe zi (bpd) din februarie.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a redus estimarea privind cererea globală de ţiţei în trimestrul patru din 2021, din cauza preţurilor ridicate ale energiei, dar a menţinut prognoza privind o creştere solidă în 2022, peste nivelul anterior pandemiei.

În raportul său lunar, OPEC a previzionat că în ultimele trei luni din acest an cererea globală de petrol va fi de 99,49 milioane de barili pe zi (bpd), o scădere de 330.000 faţă de estimarea de luna trecută.

Pentru anul viitor, OPEC se aşteaptă la o creştere a cererii globale de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din 2019.

Creşterea preţurilor la petrol, gaze naturale, cărbune şi energie electrică alimentează presiunile inflaţioniste la nivel global şi încetineşte revenirea economică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel