Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Marţi la prânz, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu 0,55 dolari sau 0,7%, ajungând la 79,15 dolari, după ce dimineaţă atinsese 79,85 dolari.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' a urcat cu 0,73 dolari, sau 1%, ajungând la valoarea de 76,30 dolari, după ce anterior atinsese 76,92 dolari.
Ambele cotaţii sunt cele mai ridicate din această lună.
Anul acesta, cotaţia barilului de petrol Brent a urcat cu peste 60%, pe fondul reducerii producţiei de către grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) şi al deficitului de cărbune şi gaze.
"Sprijinul a venit în urma întreruperii producţiei în Ecuador, Libia şi Nigeria şi a aşteptărilor privind o nouă scădere a stocurilor de ţiţei în SUA", a apreciat Giovanni Staunovo, analist la UBS.
Prețul petrolului s-a PRĂBUȘIT! Investitorii dau semne de panică
Cei trei producători de ţiţei au declarat cazuri de forţă majoră luna aceasta din cauza lucrărilor de mentenanţă şi a închiderii unor zăcăminte.
Investitorii aşteaptă reuniunea grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) din 4 ianuarie, unde ar urma să se decidă dacă va intra în vigoare planificata majorare a producţiei cu 400.000 barili pe zi (bpd) din februarie.
Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a redus estimarea privind cererea globală de ţiţei în trimestrul patru din 2021, din cauza preţurilor ridicate ale energiei, dar a menţinut prognoza privind o creştere solidă în 2022, peste nivelul anterior pandemiei.
În raportul său lunar, OPEC a previzionat că în ultimele trei luni din acest an cererea globală de petrol va fi de 99,49 milioane de barili pe zi (bpd), o scădere de 330.000 faţă de estimarea de luna trecută.
Pentru anul viitor, OPEC se aşteaptă la o creştere a cererii globale de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din 2019.
Creşterea preţurilor la petrol, gaze naturale, cărbune şi energie electrică alimentează presiunile inflaţioniste la nivel global şi încetineşte revenirea economică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...