Barilul de petrol s-a ieftinit pe fondul veștilor din SUA. Piața se va PRĂBUȘI

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ministrul Energiei din Oman face o previziune îmbucurătoare
Ministrul Energiei din Oman face o previziune îmbucurătoare
Prețul petrolului a continuat să scadă miercuri, sub impactul ultimelor cifre privind stocurile de țiței din SUA, care au afișat o creștere, dar și al veștilor proaste din China.

Astfel, la ora 10:45 GMT, petrolul marca Brent cu extracție din Marea Nordului și cu livrare în ianuarie 2023 era în scădere cu 0,67%, la 94,72 dolari. Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în decembrie a cedat 0,78%, ajungând la 88,22 dolari. 

"Prețul petrolului este din nou în ușoară scădere miercuri, după ce reculul de aproximativ 3% din ziua precedentă", a comentat Craig Erlam, analist la Oanda. După ce au pariat pe petrol "sperând într-o remediere a situației epidemiologice din China”, investitorii întorc spatele statului asiatic, în condițiile în care regimul de la Beijing nu renunță la politica zero-Covid”, a explicat Stephen Innes, analist la Spi. 

China este un mare consumator și importator de țiței. În condițiile în care scenariul unei redeschideri totale a Chinei "a fost amânat, iar datele privind stocurile din SUA au primit cantități considerabile de petrol, toate acești factori au antrenat un declin al cererii americane", mai ales că temerile legate de recesiune "rămân de nezdruncinat", a continuat acesta. American Petroleum Institute (API), federația industriei, a estimat marți seară că stocurile de țiței au crescut cu aproximativ 5,6 milioane de barili săptămâna trecută, iar cele de benzină cu 2,6 milioane de barili.

Prețul se va prăbuși la 70 de dolari

Piața așteaptă acum publicarea cifrelor privind stocurile din SUA de către Administrația americană pentru informații energetice (EIA), considerată mai credibilă decât cele ale API. "Dacă acumularea mare de stocuri este confirmată de EIA (...), va fi interesant de văzut dacă acest lucru va antrena o reacție mai puternică pe piețe", adâncind pierderile țițeiului, notează Craig Erlam. Analiștii se așteaptă la o creștere mai mică, de 250.000 de barili, a rezervelor comerciale de țiței, dar la o scădere de 1,45 milioane de barili la benzină, potrivit medianei unui consens compilat de Bloomberg.

Între timp, ministrul Energiei din Oman, Salem bin Nasser al-Aoufi, a declarat că prețul petrolului va coborî de la nivelul actual de 90 de dolari pe baril la aproximativ 70 de dolari după sezonul de iarnă, scrie Reuters. "Nu credem că prețurile actuale sunt stabile și confortabile", a apreciat el, vorbind la conferința COP27 privind clima. În opinia lui, prețul de 70 de dolari/baril este mult mai confortabil. 

Potrivit ministrului Energiei, Omanul a prevăzut în buget un preț al petrolului de 55 de dolari pe baril pentru a crea o pernă de siguranță suplimentară în vederea rambursării datoriilor, dar nu crede că prețurile se vor prăbuși chiar atât de mult. 

Ministrul omanez a mai spus că decizia OPEC+ de la reuniunea din 5 octombrie a fost determinată de semnele clare ale unei supraoferte de țiței pe piață. "Am văzut cifrele, am simțit semnele de recesiune, semnale puternice de recesiune venite din Europa, China și alte regiuni, desigur, și au existat semne că există o supraofertă pe piață." Următoarea reuniune OPEC+ va avea loc la 4 decembrie.

Citește și Aurul, incapabil să-și revină, continuă să piardă teren

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel