Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
În cazul în care FED va opta în favoarea înăspririi pe mai departe a politicii sale monetare, acest lucru va afecta cererea de aur negru. În aceste condiții, contractul cu livrare în luna iunie pentru petrolul marca Brent, de referință în Europa, a pierdut, în primele ore de tranzacționare bursieră, 0,22%, coborând la 84,57 dolari/baril. În același timp, peste Ocean, țițeiul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în luna mai, era în scădere cu 0,24%, la 80,64 dolari.
Este evident că piața petrolului a rămas, practic, surdă la informațiile privind redresarea ritmului de creștere economică a Chinei. ”Și nu este de mirare, deoarece investitorii consideră mai importantă, pe termen scurt, manevra FED, cu impact imediat asupra a tot ce înseamnă materii prime”, a comentat Stephen Innes, analist la SPI AM.
China, lipsită de restricții sanitare, a înregistrat o accelerare puternică a creșterii economice în primul trimestru, potrivit cifrelor oficiale publicate marți, primele care evaluează un trimestru complet fără impactul politicii Covid zero.
Pentru restul lumii
Dar chiar și publicarea indicatorilor concreți de redresare a economice a Chinei nu au avut puterea necesară pentru a diminua temerile legate de perspectivele economiei mondiale, încă incerte din cauza inflației și a situației geopolitice din Europa de Est. "În plus, să nu uităm că o înăsprirea monetară în SUA ar putea greva creșterea pentru restul anului", a explicat Craig Erlam, analist la Oanda.
Piețele se așteaptă ca FED să rămână fermă, membrii băncii centrale făcând chiar aluzie la o nouă majorare a dobânzii pentru a contracara inflația, după ce criza bancară pare să se fi încheiat.
Petrolul continuă să "bată pasul pe loc" în jurul valorii de 85 de dolari pentru Brent și 80 de dolari pentru WTI, "o zonă pe care nu a reușit să o depășească după ultima reducere a producției OPEC" (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor), a adăugat Erlam.
Anunțul surpriză făcut de unii dintre membrii grupului la începutul lunii aprilie, potrivit căruia vor face reduceri voluntare profunde ale producției începând cu luna mai, a dus la creșterea prețurilor la țiței, dar de atunci acestea și-au pierdut din avânt.
Citește și G7 va menține plafonul de 60 de dolari/baril pentru petrolului rusesc
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...