Barilul de ţiţei WTI a coborât sub 90 de dolari pentru prima dată de la invadarea Ucrainei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cotaţia petrolului a scăzut joi, pe fondul unor noi îngrijorări cu privire la evoluţia cererii, chiar dacă livrările mondiale nu s-au modificat, transmite Bloomberg.

La bursa New York Mercantile Exchange, cotaţiile futures pentru ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna septembrie au scăzut cu 1% până la 89,80 dolari per baril, abandonând toate câştigurile înregistrate de la debutul războiului din Ucraina, pe măsură ce majorarea dobânzilor şi iminenta încetinire a economiei mondiale ameninţă cererea de petrol.

Miercuri, atât cotaţiile pentru ţiţeiul WTI cât şi cele pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu aproximativ 4%, după ce Administraţia Americană pentru Informatii în Domeniul Energiei (EIA) a dat publicităţii un set de date care arată o cerere surprinzător de slabă de benzină în ultima săptămână. Faptul că stocurile de ţiţei au crescut săptămâna trecută, o surpriză având în vedere că ne aflăm în sezonul vacanţelor când consumul de carburanţi atinge un nivel crescut, a dat naştere la îngrijorări că preţul ridicat al petrolului începe să se resimtă asupra cererii celui mai mare consumator mondial.

Aceste îngrijorări au fost agravate joi de decizia Băncii Angliei, de a majora dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, cea mai importantă majorare adoptată după 1995. În plus, Banca Angliei a prognozat că economia britanică va intra într-o recesiune prelungită în ultimul trimestru al acestui an, o situaţie cu care s-ar putea confrunta şi alte economii din Europa continentală.

Pe partea de ofertă, alianţa OPEC+, compusă din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis miercuri o majorare nesemnificativă a producţiei, cu doar 100.000 de barili pe zi începând din luna septembrie. Potrivit analiştilor, OPEC+ a decis să aştepte să vadă dacă o recesiune economică globală se va repercuta asupra cererii de petrol şi va duce la scăderea preţurilor, precum şi dacă statele occidentale vor implementa sancţiunile pe care le preconizează asupra petrolului rusesc. 

 

Citeşte şi: Marii producători de petrol, acord pentru majorarea producţiei începând din septembrie

 

Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis miercuri o majorare nesemnificativă a producţiei, în pofida recentei vizite efectuate de preşedintele SUA, Joe Biden, în Arabia Saudită, în încercarea de a convinge liderul OPEC să pompeze mai mult petrol şi să ajute economia mondială, transmit AFP şi Reuters.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, reuniţi sub umbrela OPEC+, au convenit "să îşi majoreze producţia cu 100.000 de barili pe zi în luna septembrie", se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii.

Această majorare, echivalentă cu cererea mondială de petrol timp de 86 de secunde, vine după săptămâni de speculaţii conform cărora vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită precum şi autorizarea vânzării de sisteme de rachete către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor permite majorarea ofertei de petrol pe piaţă.

"Este o majorare atât de mică încât este nesemnificativă. Din punct de vedere fizic, este un impuls marginal. Ca gest politic, este aproape insultător", susţine Raad Alkadiri, director la Eurasia Group.

Comparativ, la reuniunea din iunie alianţa OPEC+ a decis să majoreze producţia cu 648.000 de barili pe zi în lunile iulie şi august. Înainte de asta, OPEC+ a majorat lunar producţia cu 432.000 de barili pe zi în conformitate cu planul său de a readuce producţia la nivelul la care era înainte de pandemie.

SUA şi alte state occidentale mari consumatoare de petrol au cerut alianţei OPEC+, care este responsabilă pentru aproape jumătate din producţia mondială de petrol, să pompeze mai mult ţiţei pe piaţă pentru a ajuta la reducerea preţurilor, care au fost stimulate de revenirea cererii şi invazia rusească din Ucraina.

Cu toate acestea, delegaţii OPEC susţin că alianţa are nevoie de mai mult timp pentru a evalua o posibilă încetinire a cererii globale de energie înainte de a majora, în mod semnificativ, producţia de petrol. Oficialii din Arabia Saudită au încercat să calmeze aşteptările, reiterând ca liderul de facto al OPEC va face tot ceea ce este nevoie pentru a echilibra piaţa dacă va exista un deficit de aprovizionare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel