Băutură alcoolică inventată în România. Materie primă neobișnuită
Autor: Costin Spoială
Data actualizării:
Data publicării:
Socul, o plantă la mare căutare în Ardeal
Socul, o plantă la mare căutare în Ardeal
Un gin de soc obţinut prin fermentaţie, după o tehnologie oarecum similară cu ţuica ardelenească, a fost lansat, în premieră mondială, la Saschiz, de către Jim Turnbull, un întreprinzător britanic, în cadrul ediţiei a VII-a a Sărbătorii Rabarbărului, transmite Agerpres.

"În urmă cu câţiva ani am început să facem tot felul de preparate din floare de soc (la Saschiz - n.r.), în special băuturi, şi aproximativ în 2015 am plănuit să facem o băutură, un gin. În 2016 am aplicat pentru a obţine licenţa. Suntem primii din lume care facem gin din soc şi inclusiv pentru cei din vamă a fost dificilă interpretarea legii, fiindcă nu exista un precedent. După foarte multe discuţii, în luna martie în acest an am reuşit să obţinem licenţa. Casa în care ne desfăşurăm activitatea a fost deţinută de familia Kasper, are o inscripţie în germană, din 1888, care spune că 'Răbdarea, înţelepciunea şi timpul fac imposibilul să devină posibil'. Din 1888 şi până în 2019 inscripţia este validă, am făcut posibil din ceva imposibil", a arătat Jim Turnbull.

Întreprinzătorul a spus că florile de soc provin din zona Saschizului şi din împrejurimi şi că anual aici se procesează 80 de tone de astfel de flori, din care se fac 120.000 litri de sirop de soc, care merge la export, iar din restul cantităţii de flori se face această băutură spirtoasă.

Citește și: Biserică transformată în vilă, scoasă la vânzare

Jim Turnbull a precizat că florile sunt recoltate de către localnici, care sunt plătiţi pentru a aduna florile de soc de pe dealuri.

"Premiera mondială constă în procesul de fabricaţie, pentru că la momentul acesta este în comerţ un gin din flori de soc, însă nu este aceeaşi tehnologie de fabricaţie, care e radical schimbată. Tehnologia e secretă. (...) Este un proces natural, exact aşa cum se produce ţuica. E lansat doar astăzi pentru că doar de la 1 martie avem licenţă pentru a face această băutură spirtoasă, a durat aproape doi ani să ajungem la acest stadiu, doi ani de acte. Ideea a pornit de acum doi ani, de atunci până acum a fost un drum anevoios, dar a meritat. Dacă e să îl comparăm cu ţuica care se face la noi în ţară, nu este foarte tare, are 40% alcool, dar se bea cu apă tonică", a declarat Sandor Doczi, managerul de producţie.

O sticlă de gin produsă în Pivniţa Bunicii din Saschiz costă 110 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel