BBC: De ce ar putea coreenii să devină cu an mai tineri

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Koreea de Sud întinerește / Foto: Freepik
Koreea de Sud întinerește / Foto: Freepik
„Ce vârstă ai?” - o întrebare cât se poate de simplă care nu poate avea decât un răspuns. Nu și dacă te-ai născut în Coreea de Sud, acolo unde vârsta nu este doar un subiect sensibil, dar este și greu de precizat, scrie BBC.

În Coreea de Sud, nou-născuții au deja un an. De Anul Nou, vârsta lor mai crește cu un an. Asta înseamnă că un copil care se naște în decembrie va avea doi ani în doar câteva săptămâni.

Metoda „vârstei coreene” s-ar putea, însă, să se schimbe în curând. Yoon Seok-yeol, președintele ales al Coreei de Sud, va încerca să desființeze această tradiție veche de secole.

Lee Yong-ho, șeful comitetului de tranziție a președintelui ales, a spus că noua administrație prezidențială va căuta să standardizeze felul în care vârsta este calculată așa încât Coreea de Sud să fie în pas cu restul lumii.

Regulile de calcul al vârstei în Coreea de Sud au provocat „confuzie constantă” și „costuri sociale și economice inutile”, potrivit lui Yong-ho. Noua propunere pare să fi fost întâmpinată cu brațele deschise de o parte din sud-coreeni, dar experții nu sunt siguri că va fi implementată, potrivit BBC.

În Coreea de Sud, există trei metode diferite de a ține vârsta. Țara a folosit în mod oficial sistemul de calcul internațional, care ține cont de data de naștere a persoanei, în cele mai multe cazuri legale și administrative începând cu anul 1962.

Adrian Negrescu: Vom mânca mai puțin și mai prost

Coreea de Sud mai are un model oficial de a socoti vârsta unei persoane, potrivit căreia copiii au 0 ani la naștere, însă vârsta lor crește mereu pe data de 1 ianuarie. Sub această regulă, un bebeluș născut în decembrie 2020 ar avea doi ani în ianuarie 2022, chiar dacă, în realitate, mai sunt 11 luni până la ziua sa de naștere.

Această metodă este folosită mai ales pentru a defini vârsta legală a unei persoane în situații care s-ar putea aplica pentru o mare parte din populație, inclusiv în cazul regulilor privind serviciul militar obligatoriu și cele prin care minorii sunt protejați prin lege împotriva abuzurilor.

Și, firește, mai este și metoda „vârstei coreene”, folosită de toți membrii societății. Prin această metodă, oamenii au un an la naștere și înaintează în vârstă după ce serbează Revelionul, fără să se mai ia în considerare data de naștere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dumitru Chisăliță
Bogdan Hossu
Hacker / Foto: Freepik
Incendiu în Los Angeles / Captură video
Sediul BRD din Piața Victoriei
Românii vor avea încă o zi liberă

O nouă zi liberă pentru bugetari în 2025

Angajații din sistemul bugetar vor beneficia în acest an...

Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by
Exploatare de litiu
Bani
Kratos / FOTO: Pagina oficială a companiei

BNR: Cu cât se vând, astăzi, euro, dolarul şi aurul

Evoluţie mixtă a leului în faţa principalelor valute.

Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Platforma marina / Foto: Freepik
Baraj hidroenergetic
Muncitor pe șantier / Foto: Freepik

Dinamica sectorului construcţiilor. Cifre oficiale de la INS

În perioada 1.I – 30.XI.2024 s-au eliberat 33156...

Avion de luptă F-35 / Foto: US Navy
Robot / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
foto:presidency.ro
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
PLG / FOTO: Captură ecran
Plata taxelor / Foto: Arhivă
Grup de polițiști
foto: pexels.com

pixel