Taxe vamale. Trump avertizează UE: Singura modalitate să fim tratați corect
Statele Unite vor impune taxe...
Banca centrală pentru cele 20 de țări care au moneda euro și-a majorat, de asemenea, previziunile privind inflația, pe care acum se așteaptă să scadă mai lent spre ținta de 2% în următorii doi ani, reducând totodată așteptările privind creșterea economică.
Acest lucru a ilustrat dilema cu care s-a confruntat BCE în cadrul reuniunii, în condițiile în care prețurile continuă să crească de peste două ori mai mult decât ținta sa, dar activitatea economică se confruntă cu costuri ridicate ale împrumuturilor și cu o încetinire a activității în China.
În acest context, BCE a transmis un mesaj clar că, probabil, a terminat cu creșterea ratelor.
"Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor consideră că ratele dobânzilor cheie ale BCE au atins niveluri care, menținute pe o durată suficient de lungă, vor contribui substanțial la revenirea în timp util a inflației la ținta stabilită", a precizat BCE,
Acest lucru ar urma să se întâmple mai lent decât la momentul previziunilor anterioare ale BCE din iunie, inflația fiind acum văzută la 5,6% în 2023, 3,2% în 2024 și 2,1% în 2025.
Actualizarea estimării pentru 2024 - care fusese raportată anterior de Reuters - a jucat probabil un rol semnificativ în discuții, deoarece factorii de decizie au cântărit riscul ca inflația, în prezent încă peste 5%, să se blocheze la un nivel ridicat.
Majorarea de joi cu 25 de puncte de bază împinge rata pe care BCE o plătește pentru depozitele bancare la 4,0%, cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei euro în 1999.
Cu doar 14 luni în urmă, această rată lâncezea la un minim record de minus 0,5%, ceea ce înseamnă că băncile trebuiau să plătească pentru a-și parca banii în siguranță la banca centrală.
În perioada premergătoare ședinței, piețele monetare se așteptau ca rata depozitelor să atingă un nivel maxim de 4,0% înainte de a fi redusă în a doua jumătate a anului viitor.
În schimb, piețele au calculat în totalitate ratele neschimbate la ședința de săptămâna viitoare a Rezervei Federale a SUA, care a început să majoreze mai devreme și a evoluat mai mult decât BCE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...