BCE cere băncilor să plece din Rusia, indiferent de oportunități

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Sediile rămân goale
Sediile rămân goale
Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a intensificat presiunile asupra băncilor din zona euro pentru ca acestea să îşi reducă expunerea pe Rusia, chiar dacă fereastra de oportunitate pentru vânzarea acestor active se reduce, după ce Kremlinul a devenit mai ostil faţă de astfel de plecări, a declarat preşedintele Consiliului de supraveghere de la BCE, Andrea Enria într-un interviu pentru Financial Times.

Multe din cele 45 de bănci occidentale cu subsidiare în Rusia au încercat să plece din această ţară însă doar câteva au şi reuşit să facă acest lucru, deseori la costuri semnificative. Cele două bănci cu cea mai mare expunere pe Rusia, şi care sunt ambele supervizate de BCE, sunt grupul austriac Raiffeisen Bank International şi cel italian UniCredit.

"Desigur că punem presiune asupra băncilor să îşi gestioneze în mod activ riscurile cu expunerile lor pe Rusia. Orice oportunitate pentru bănci de ieşi din aceste afaceri ar fi ceva atractiv din punct de vedere al supervizorilor", a spus Enria.

Băncile occidentale care îşi făceau planuri pentru o ieşire rapidă din Rusia au primit o lovitură anul trecut, când preşedintele Vladimir Putin a anunţat că proprietari străini din ţările "neprietenoase" nu vor putea finaliza tranzacţii de plecare din Rusia fără aprobarea sa. "Fereastra pentru o vânzare s-a mai închis un pic", a recunoscut Enria.

Grupul bancar francez Societe Generale este una din puţinele bănci occidentale care a reuşit să finalizeze vânzarea subsidiarei din Rusia. Însă grupul francez a primit o lovitură de 3,1 miliarde de euro atunci când a acceptat să îşi vândă operaţiunile din Rsia către miliardarul Vladimir Potanin, un apropiat al Kremlin.

Un alt motiv de îngrijorare pentru BCE este legat de criza economică provocată de invazia rusească din Ucraina, care a majorat preţurile la energie şi alte materii prime şi de asemenea o creştere fără precedent a dobânzii de referinţă a BCE.

Enria le-a spus jurnaliştilor că deşi profiturile şi nivelul de capital al băncilor au fost impulsionate de dobânzile mai mari, BCE are îngrijorări că semnalele referitoare la costurile mai mari cu împrumuturile şi încetinirea creşterii economice ar putea duce la o nouă acumulare de credite neperformante.

"Pentru anumite portofolii şi linii de afaceri costurile asociate cu deteriorarea calităţii activelor ar putea să fie mai mari decât beneficiile pe parte de venituri, pe măsură ce dobânzile continuă să crească", a spus Enria, adăugând că a avut loc o creştere a aşa-numitelor credite neperformante de tip "stage 2".

De asemenea, oficialii BCE sunt îngrijoraţi că unele bănci nu au constituit suficiente provizioane pentru a acoperi pierderile potenţiale rezultate de pe urma actualelor credite neperformante. Enria a dezvăluit că anul trecut a majorat cerinţe de capital pentru 24 de astfel de bănci.

BCE este însărcinată cu supravegherea directă a celor mai importante bănci în cadrul mecanismului unic de supraveghere (MUS). În prezent, 109 bănci fac obiectul supravegherii directe de către BCE. Aceste bănci fie sunt cele mai mari din ţările lor respective sau deţin active totale de peste 30 de miliarde euro, fie desfăşoară operaţiuni transfrontaliere semnificative. Ele deţin aproape 82% din activele bancare ale ţărilor în cauză. 

Citește și Vasilescu (BNR): Inflația s-a transformat în dezinflație. Ce înseamnă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel