ANAF nu mai are voie să taxeze dublu! Lege clară pentru stocarea energiei
Parlamentul României urmează să...
Banca Centrală Europeană (BCE) urmează să trimită o scrisoare Italiei cu formularea obiecţiilor privind introducerea de către Guvern a unei taxe pe profiturile suplimentare ale băncilor, a anunţat vineri publicaţia Corriere della Sera, transmite Reuters.
În scrisoare va fi criticat faptul că săptămâna trecută autorităţile de la Roma au anunţat taxa, fără a informa în prealabil BCE sau banca Centrală a Italiei, conform reglementărilor din UE.
Chiar dacă şi alte state din Europa, precum Spania şi Ungaria, au introdus taxe pe profiturile suplimentare ale băncilor, analiştii sunt de părere că decizia autorităţilor italiene a luat piaţa pe nepregătite şi a afectat în mod serios încrederea investitorilor. La scurt timp după ce vicepremierul Matteo Salvini a anunţat că Italia a convenit o "retragere de 40% din profiturile suplimentare în valoare de mai multe miliarde de euro ale băncilor" pentru 2023, valoarea de piaţă a băncilor italiene a scăzut cu 9,5 miliarde de euro.
În încercarea de a linişti pieţele, autorităţile italiene au venit marţi seara cu clarificări precizând că impactul ar putea fi limitat pentru unele bănci, iar noua taxă nu va depăşi 0,1% din activele totale ale unei bănci. În plus, băncile care au majorat deja dobânzile pe care le oferă deponenţilor "nu vor vedea un impact semnificativ ca o consecinţă a regulilor aprobate ieri", a informat Ministerul de Finanţe de la Roma.
La fel ca şi restul băncilor europene, băncile italiene au înregistrat o creştere semnificativă a profitului lor net ca urmare a majorării dobânzilor. De exemplu, profitul net al Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă italiană, a urcat cu 80% până la 4,2 miliarde de euro în primul semestru, în timp ce rivalul UniCredit a raportat un profit net semestrial de 4,4 miliarde de euro.
Taxa riscă să slăbească băncile italiene şi în general economia ţării, se arată în scrisoarea BCE care va fi fi trimisă cel mai probabil "în câteva săptămâni", susţine Corriere della Sera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Parlamentul României urmează să...
Senatul dezbate la Comisia de...
Doar 31 de angajați din 250 au...
Una dintre companiile care...
Pe fondul tensiunilor...
Persoanele fizice care au...
Peste 14.000 de proiecte de...
În ciuda speculațiilor tot mai...
Numărul prosumatorilor a...
Guvernul a aprobat miercuri o...
Guvernul prelungește cu cinci...
Curs valutar BNR, 16 aprilie...
Analistul Adrian Negrescu trage...
Într-o lume în care...
Acțiunile producătorilor...
O nouă scădere impresionantă a...
Este o listă întreagă de...
O încercare de a evita noile...
Președintele american Donald...
Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...
Calendarul fiscal al lunii...
APCE (Asociaţia Prosumatorilor...
Industria farmaceutică amenință...
Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă din nou...