Urmărește dezbaterea live

Belgia cere Engie să mențină centralele nucleare în funcție
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Belgia este o țară care are autostrăzile luminate noaptea de la un cap la atlrul, însă criza energiei afectează și acest stat european pentru care energie electrică nu a fost niciodată o problemă.

Acum, guvernul belgian a cerut companiei Engie SA să prelungească durata de viață a centralei nucleare Tihange 2 pentru a asigura aprovizionarea cu energie și a contribui la compensarea creșterii prețurilor în această iarnă. 

"Guvernul a cerut operatorului nuclear să prelungească funcționarea Tihange 2 până când va trece vârful de iarnă", a declarat vineri premierul Alexander De Croo reporterilor de la Bruxelles. 

Compania franceză a precizat însă că există o limită de timp în care instalația, situată în centrul Belgiei, poate rămâne în funcțiune.

Belgia și alte țări din Uniunea Europeană iau măsuri de urgență pentru a asigura aprovizionarea cu energie în această iarnă, în timp ce blocul comunitar se pregătește pentru o potențială reducere a fluxurilor de gaz rusesc. Ungaria a declarat săptămâna aceasta că va interzice exporturile de energie în majoritatea cazurilor începând cu 1 august. Germania ar putea recurge la raționalizare și la salvarea companiilor, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat francezii să reducă consumul de energie.

Solicitarea Belgiei face parte dintr-un plan de iarnă în cadrul căruia vor fi exploatate și surse norvegiene și chiar instalația de stocare Loenhout din Belgia pentru a contribui la acoperirea nevoilor de gaz ale țării. Printre măsurile pe termen lung se numără creșterea capacității de transport în Zeebrugge, reducerea dependenței de combustibilii fosili și consolidarea aprovizionării cu energie electrică.

Prelungirea funcționării Tihange 2 dincolo de actuala dată la care ar trebui oprită, 1 februarie 2023, nu este fezabilă din motive tehnice și din cauza constrângerilor de securitate nucleară, a declarat telefonic un purtător de cuvânt al Engie, adăugând că societatea este disponibilă pentru a oferi explicații guvernului.

Ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, a declarat că prelungirea programului Tihange 2 va fi doar pentru iarnă, iar obiectivul nu este de a prelungi durata de viață dincolo de această perioadă. În martie, guvernul a decis să prelungească funcționarea reactoarelor Doel 4 și Tihange 3 pentru încă 10 ani, până în 2035, pentru a contribui la asigurarea aprovizionării cu energie. Discuțiile privind aceste prelungiri propuse sunt în curs de desfășurare, a declarat Engie.

Citește și: Centrala de la Cernobîl, ultimele informații. Este incredibil ce au făcut rușii

Trupele ruse au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl pe 24 februarie și au tratat cu brutalitate personalul ucrainean. 

Trupele ruse care au părăsit centrala de la Cernobîl și au cu ele ostatici, au declarat la Kiev oficiali ucraineni. "Părăsind centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanţii ruşi au luat cu ei membri ai Gărzii Naţionale pe care îi ţineau ostatici din 24 februarie", a anunţat pe Telegram agenţia ucraineană de stat Energoatom, citând angajaţi.

Nu este clar câţi soldaţi ucraineni au fost ţinuţi ostatici de forţele ruse.

Agenţia ucraineană a acuzat forţele ruse că, la plecare, s-au dedat la "jefuirea spaţiilor, furt de echipamente şi alte obiecte de valoare". Specialiştii ucraineni vor inspecta acum centrala în căutarea unor potenţiale "dispozitive explozive", potrivit aceleiaşi surse.

Din 9 martie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a încetat să mai primească date în direct de la Cernobîl. Duminică, AIEA şi-a exprimat îngrijorarea faţă de absenţa rotaţiei personalului începând cu 20 martie. 

Duși de urgență la spital

Trupele ruse de la Cernobîl sunt tratate pentru radiații în Belarus, a susținut un angajat al agenției de stat ucrainene care supraveghează zona de excludere.

Yaroslav Yemelianenko a declarat că „un alt lot de ruși” a fost dus la „Centrul de medicină cu radiații din Gomel” pentru tratament.

Aceasta vine după ce lucrătorii centralei nucleare au declarat că sosirea soldaților ruși la Cernobîl fără echipament anti-radiații, când forțele Moscovei au capturat locul luna trecută, a fost „sinucigașă”.

Reguli de protecție 

Cel puțin șapte autobuze cu soldați ruși au ajuns săptămâna aceasta la Centrul Republican Științific și Practic pentru Medicină Radiațională și Ecologie Umană din Gomel, potrivit unui canal Telgram de știri din Belarus, potrivit The Daily Mail. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel