Timp și bani, beneficiile din partea statului pentru cei care adoptă copii
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Concediu si bani pentru perioada de adaptare
Concediu si bani pentru perioada de adaptare
Cei care adoptă copii beneficiază de mai multe facilități care sunt garantate de lege. În Legea adopțiilor, nr. 273/2004, sunt prevăzute, printre altele, concediul și indemnizația lunară de acomodare

De aceste facilități pot beneficia oricare dintre cei doi soți, timp de un an, în plus, facilitățile sunt aplicabile și celor care realizează venituri din activități intedependente sau agricole.

”Concediul şi indemnizaţia se acordă pe baza cererii persoanei îndreptăţite, la care se anexează certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare, înregistrat la direcţia în a cărei rază administrativ-teritorială a fost protejat copilul, precum şi dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii,” se stipulează în lege.

Citește și:

Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2018. Ce mai cuprinde Hotărârea de Guvern

Ca și în cazul concediului de maternitate sau paternitate, și concediul de adaptare este considerat vechime în muncă. Totodată, concediul de adaptare este considerat și acesta ca stagiu de cotizare în vederea obținerii indemnizațiilor pentru concediul medical, pensie, șomaj cât și concediul și indemnizația pentru creștere a copilului.

”Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, activităţi independente sau activităţi agricole (...) poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară, raportată la indicatorul social de referinţă, în cuantum de 3,4 ISR”, se spune în Lege.

Citește și:

Cât plătește statul pentru alocațiile copiilor

Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatului sau, după caz, salariaţilor soţ şi soţie care adoptă timp liber pentru efectuarea evaluărilor impuse de obţinerea atestatului şi realizarea potrivirii practice, fără diminuarea drepturilor salariale, în limita a maximum 40 de ore pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 


pixel