Declanşarea războiului din Ucraina a generat o nouă undă de şoc pe pieţe. Astfel, după ce că preţurile la benzină şi motorină erau la un nivel foarte ridicat, creşterea s-a amplificat pe fondul confruntării militare care a pus pe jar întreaga planetă. Benzina şi motorina au ajuns, în România, la un nivel fără precedent.
Iar efectele se văd şi la benzinării. Sunt benzinării în care litrul de benzină standard se vinde cu 7,69 lei/litru, în timp ce benzina superioară a depăşit 8 lei, ajungând să se vândă, în Bucureşti, cu nu mai puţin de 8,14 lei/litru, potrivit peco-online.ro.
În ceea ce priveşte motorina, în Bucureşti preţul pentru cea standard a ajuns până la 7,66 lei/litru, în timp ce motorina superioară se vinde chiar şi cu 8,14 lei.
Comparativ cu luna trecuta, pretul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 7.1%, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 24.0 lei mai mult decat in urma cu 30 de zile. In cazul motorinei, pretul mediu al unui litru a crescut cu 9.4%, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 31.5 lei mai mult decat in urma cu 30 de zile, informează peco-online.ro.
Nici una dintre marile bănci ale lumii nu a prevăzut, în previziunile lor, un preț al petrolului de 300 de dolari/baril, în cazul unui război în estul Europei. În general, analiștii occidentali au mers până la un maxim de 200 de dolari. Iată însă că Moscova are alt punct de vedere.
Preţurile la petrol ar putea trece de 300 de dolari barilul dacă Statele Unite şi Uniunea Europeană interzic importurile de petrol din Rusia, a declart vicepremierul rus şi ministrul energiei Aleksandr Novak. "Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecinţe catastrofale pentru piaţa globală", a adăugat oficialul.
În contextul agravării războiului din Ucraina, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei. Cu toate acestea, europenii sunt mai prudenţi deoarece unele state din regiune, cum este Germania, depind foarte mult de petrolul şi gazele naturale ruseşti.
Orice decizie de a opri importurile de energie din Rusia, ca represalii pentru invadarea Ucrainei de către Moscova, va afecta aprovizionarea cu energie a Franţei şi a Europei în următoarea iarnă, a avertizat luni directorul general al Engie, Catherine MacGregor, transmite Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Plenul Consiliului Superior al...
Bursa de Valori București...
Președintele interimar Ilie...
Criză de forță de muncă în...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...
Având în vedere încălzirea...
Curs BNR, joi, 17 aprilie.
Discuții mai clare datorită...
Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...
Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...
Această instituție a devenit...
Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...
Un miliardar turc vrea să aloce...
Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.
Randamentele obligațiunilor din zona euro au urcat ușor...
Doar 31 de angajați din 250 au...
Un fenomen atent monitorizat de analiștii financiari.
Grupul industrial elvețian ABB a anunțat joi că...