Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Prețul benzinei și al motorinei înregistrează, în prima zi a săptămânii, o oarecare creștere. În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă 6,37 lei și se găsește la mai multe stații Lukoil din București. Zilele trecute un litru de benzină costa 6,34.
La celelalte stații de alimentare, benzina standard poate fi cumpărată la prețuri cuprinse între 6,38 lei și 6,57 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 6,84 lei și 7,22 lei.
Cea mai ieftină motorină standard costă 6,43 lei. La finalul săptămânii trecute, prețul motorinei costa 6,40 lei. În rest, prețul urcă până 6,54 lei. Motorina premium costă între 6,79 lei și 7,05 lei.
Câteva explicații
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței. Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
Prețurile petrolului au crescut luni, din cauza slăbirii dolarului și a reducerii volumelor furnizate pe piață de producători din Canada și OPEC+. În aceste condițiile, contractele futures pentru petrolul marca Brent au crescut cu 14 cenți, sau 0,2%, la 75,72 dolari pe baril, în primele ore de tranzacționare. La rândul său, țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie, cel mai activ contract tranzacționat, a fost cotat la 71,84 dolari pe baril, un plus de 15 cenți sau 0,2%, în același interval de timp.
Dolarul a atins un maxim din două luni față de un coș de valute, deoarece investitorii se așteaptă ca Rezerva Federală să mențină ratele neschimbate la întâlnirea din iunie. Un bilet verde mai moale face ca mărfurile denominate în dolari să fie mai atractive pentru investitori.
Ambele valori de referință ale petrolului au câștigat aproximativ 2% săptămâna trecută, după ce incendiile de vegetație au întrerupt o mare parte din aprovizionarea cu țiței din Alberta, Canada. Reducerile voluntare ale producției OPEC+ au intrat în vigoare și în mai. „Cele mai recente date de export sugerează că toți cei opt producători OPEC+ își îndeplinesc promisiunile de a reduce oferta”, au precizat analiștii băncii JP Morgan
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...