Benzina și motorina se scumpesc din nou în timp ce reducerea de la Guvern se mai aplică doar până la finalul lunii
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Visul frumos al compensării la pompă pare să se fi terminat. Preţul motorinei a început din nou să crească, iar un litru a ajuns să coste în benzinăriile din Capitală şi 8,42 lei.  

Corina Murafa, analist politici energetice, a intrat în direct la Antena 3, unde a explicat care este motivul acestor creșteri de prețuri și ce decizii ar trebui să ia autoritățile astfel încât prețurile să scadă sau măcar să rămână la același nivel.   

”Explicația (pentru scumpire, n.red.) este una destul de simplă. Atunci când cererea este ridicată, prețurile cresc. Iar această reducere de 50 de bani nu a făcut decât să accentueze creșterea de cerere pe piața de carburanți, pentru că prețurile au scăzut artificial, însă numai o componentă din preț, în schimb componentele principale care definesc prețul, acolo nu se poate interveni.  

S-a ales o variantă, din punctul meu de vedere, așa cum avertizam și la vremea respectivă, care nu avea decât să aibă un efect pe termen foarte scurt pentru că după aceea prețurile intră în logica de piață și merg mai departe, atâta timp cât cererea nu scade. 

Este foarte important ca noi, înainte să intrăm într-o recesiune care să scadă automat cererea, să scădem cererea de carburanți. Și aici trebuie intervenit cu măsuri!”, a explicat Corina Murafa la Antena 3

Românii care vor plăti mai mult pentru facturile la energie. Guvernul a luat decizia

unt români care nu vor mai beneficia de cele mai mici prețuri sau vor plăti mai mult decât alții. Ordonanța vine și cu sancțiuni, de exemplu vânzarea succesivă de energie sau gaze naturale către traderi cu scopul de a umfla prețul va fi sancționată cu 5% din cifra de afaceri. Pentru unele firme din domeniu, amendarea înseamnă milioane de euro.

”Am reușit să venim cu forma finală a acestei ordonanțe care este cât se poate de adaptată la situația concretă” a declarat premierul Nicolae Ciucă. 

Noua ordonanță de guvern prevede schimbări majore pentru facturile românilor la energie, valabile până la 31 august 2023. 

În cazul populației, pragul până la care se aplică prețurile plafonate se reduce. Astfel, doar cei care au un consum lunar de până la 255 kWh vor mai plăti preț plafonat. Concret, vor achita în continuare 68 de bani dacă se încadrează în 100 de kWh pe lună sau 80 de bani dacă au un consum între 100 și 255 de kWh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel