BERD a acordat un împrumut de 30 de milioane de euro companiei de utilităţi Premier Energy

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
BERD
BERD
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi compania de utilităţi Premier Energy au semnat marţi documentele pentru un împrumut de 30 de milioane de euro capital de lucru de care va beneficia al treilea mare distribuitor de gaze din România, potrivit unui comunicat al Premier Energy, remis, miercuri, Agerpres.

BERD întinde astfel o mână de ajutor unuia dintre jucătorii cheie pentru infrastructura energetică strategică a României şi contribuie la asigurarea securităţii energetice a ţării în contextul crizei energetice europene, arată reprezentanţii companiei.

Împrumutul va fi folosit pentru a finanţa preţul crescut de achiziţie a gazului şi alte costuri aferente cauzate de explozia preţului la gaze în contextul războiului din Ucraina.

Tranzacţia face parte din programul RLF (Resilience and Livelihoods Framework) în valoare de 2 miliarde de euro, care ajută companiile şi ţările afectate direct sau indirect de războiul din Ucraina. Împrumutul va susţine efortul Premier Energy de a-şi onora contractele cu cei peste 100.000 de clienţi pe care îi are în portofoliu în contextul extrem de dificil de piaţă actual.

"Suntem încântaţi să putem ajuta Premier Energy cu privire la nevoile sale de capital de lucru şi, mai mult decât atât, să îi avem de acum parteneri în efortul de decarbonizare. Prin această finanţare, BERD urmăreşte să ajute compania să asigure fără întreruperi serviciile energetice vitale şi, în acelaşi timp, să contribuie la securitatea energetică a României", a declarat directorul regional al BERD pentru România şi Bulgaria, Mark Davis.

Premier Energy este furnizor de gaze pentru consumatori casnici şi non-casnici (din zona de retail, industrie, comerţ), operează şi deţine o reţea de distribuţie de gaz în şi în jurul capitalei Bucureşti, zona de sud şi de vest a ţării, cât şi în localităţi mai mici din partea de nord a României (în total 2.500 de km de reţea). Operatorul este deţinut de Premier Energy PLC, grupul de infrastructură şi gaze care operează în Republica Moldova şi România.

La rândul său, Premier Energy va susţine activitatea Grupului operativ pentru publicarea informaţiilor financiare referitoare la schimbările climatice (Task Force on Climate-related Financial Disclosure - TCFD, înfiinţat de Consiliul pentru Stabilitate Financiară al G20) şi-şi va dezvolta Planul de guvernanţă corporativă pentru climă ca parte a unei strategii mai ample de decarbonizare a companiei.

"Parteneriatul cu BERD devine un punct de reper pentru grupul nostru. Noua linie de credit oferită ne asigură stabilitate în vremuri extrem de instabile şi în acelaşi timp ne susţine efortul de creştere a business-ului. Vrem să construim pe această tranzacţie, să lărgim relaţia cu instituţia nu doar în România, ci la nivelul întregii regiuni a Balcanilor prin prisma eforturilor ambiţioase de a ne dezvolta în sectorul energiei curate. Credem în strategia noastră pe termen mediu şi scurt şi în politicile de ESG ale grupului. Sunt sigur că acestea se vor îmbunătăţi şi mai mult sub umbrela parteneriatului cu BERD", a completat şi Jose Garza, CEO al Premier Energy.

Înfiinţată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor şi furnizor pe piaţa gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie şi E.ON. Compania este deţinută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiţii Emma Capital. Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piaţă de circa 70%.

La finalul anului trecut, Premier Energy a achiziţionat integral compania Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piaţa energiei regenerabile. Prin aceste achiziţii, grupul îşi pregăteşte tranziţia către energie regenerabilă, ţinta setată pentru România şi în regiune fiind de 300-500 MW în următorii cinci ani.

BERD este cel mai mare investitor instituţional în Romania, cu investiţii de peste 10,2 miliarde de euro în 502 de proiecte din toată ţara. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / Foto: DCBusiness
Daniel Dăianu
Gazprom
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Bitcoin
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...


pixel