BERD avertizează: Europa trebuie să acționeze rapid pentru a salva industria de colaps

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Hală industrială
Hală industrială
Industria europeană, afectată de prețurile ridicate la gaze și concurența cu SUA, se confruntă cu ani de incertitudine în planificarea viitorului, avertizează Beata Javorcik, economistul-șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), într-un interviu acordat Bloomberg.

Deși BERD estimează o scădere a prețurilor la gaze în Europa anul viitor, acestea vor rămâne de două ori mai mari decât cele plătite de consumatorii americani în 2029, a subliniat Javorcik. Diferența de costuri a determinat deja industrii mari consumatoare de energie să își regândească operațiunile, iar companii din sectoarele chimic și siderurgic au început să reducă mii de locuri de muncă din cauza presiunilor financiare.

„Am intrat într-o perioadă de incertitudine permanentă. Acest lucru complică semnificativ planificarea pentru companiile cu investiții mari de capital", a declarat Javorcik.

După declanșarea invaziei ruse în Ucraina, reducerea livrărilor de gaze a dus la o explozie a prețurilor în Europa. Chiar dacă acestea au scăzut față de maximele istorice din primăvara lui 2022, recent au atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, rămânând considerabil peste cele din SUA. Marți, cotațiile futures la gaze în Europa erau de 45,475 euro pe Megawatt-oră.

Javorcik a subliniat că, în acest context, guvernele europene trebuie să mențină politicile climatice care promovează utilizarea combustibililor mai curați și mai eficienți. Totuși, Comisia Europeană se confruntă cu presiuni din partea unor state care cer relaxarea reglementărilor de mediu, inclusiv mai multă flexibilitate pentru industria auto în atingerea țintelor de emisii.

„Amânarea sau modificarea politicilor afectează credibilitatea acestora, îngreunând planificarea pentru companii", a avertizat Javorcik.

BERD, care sprijină economiile din Europa de Est și Asia Centrală, a remarcat că tot mai multe state explorează strategii de dezvoltare industrială pentru a face față tensiunilor geopolitice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor energie electrică
Producătorii de litiu sunt euforici / Foto: Unsplash
Hală industrială
Donald Trump

Motivul pentru care Trump vrea mineralele rare ale Ucrainei

Donald Trump cere despăgubiri de la Ucraina și un acord...

Bani, lei / Foto: Agerpres
Foto: pexels.com
foto: pexels.com
Parlamentul de la Budapesta
Avion la sol / FOTO: Freepik
Poluare / FOTO: Freepik
Broker de bursă / Foto: Freepik
Factură energie
foto: pexels.com
Contabilitate / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Bitcoin / Foto: Freepik

Bitcoin se prăbușește sub 87.000 de dolari. Ce s-a întâmplat

Marți, dolarul a rămas stabil, în timp ce investitorii...

Android / FOTO: Freepik
Google / Foto: Unsplash
Stații de încărcare / FOTO: Freepik
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
La bursă / FOTO: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Dolari / FOTO: Unsplash
Angajați / Foto: Freepik
Criptomonede
Credit ipotecar / Foto: Freepik
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel