Berea aderării la NATO. Afacere serioasă pentru o mică berărie

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cererea Finlandei de aderare la NATO din această săptămână este un semn al unor vremuri tensionate.

Dar pentru o fabrică de bere, acesta este un motiv bun pentru a spune "Otan olutta" - în finlandeză, pentru "Voi bea o bere".

Olaf Brewing, o mică fabrică de bere de lângă granița dintre Finlanda și Rusia, a lansat o nouă bere blondă numită NATO, un joc de cuvinte între expresia finlandeză și acronimul francez pentru alianța de securitate la care dorește să adere.

"Fabrica noastră de bere și orașul nostru natal se află la doar 50 km de granița cu Rusia și, în mod natural, după atacul lor asupra Ucrainei, privești cu alți ochi la faptul că Rusia este atât de aproape", a declarat Petteri Vänttinen, directorul executiv al Olaf, pentru The Washington Post, adăugând că speră ca Finlanda să se alăture alianței și că apartenența "va continua vremurile pașnice în țara și orașul nostru".

Fabrica de bere a lansat berea cu câteva zile înainte ca Finlanda și Suedia să își depună cererile de aderare la NATO, o alianță formată din 30 de țări, înființată inițial în 1949 pentru a contrabalansa puterea Uniunii Sovietice. Aderarea Finlandei ar adăuga 800 de mile la granița alianței cu Rusia. Analiștii spun că ofertele celor două țări nordice ar putea tensiona și mai mult relațiile cu Rusia, care s-a opus expansiunii NATO de-a lungul granițelor sale.

Timp de mai bine de 70 de ani, Finlanda și Suedia au rămas nealiniate din motive proprii. Dar când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, sentimentul s-a schimbat în rândul liderilor și cetățenilor țărilor. Șaptezeci și șase la sută dintre finlandezi susțin acum aderarea la NATO, potrivit unui recent sondaj.

Vänttinen a declarat că popularitatea berii sale reflectă această schimbare. De când a fost lansată luni berea NATO, "e-mailul nostru de vânzări a fost inundat de comenzi din Finlanda și din străinătate", a spus Vänttinen care a mai explciat că finlandezii vin de la mari distanțe pentru a cumpăra berea direct de la localul lor.

Vänttinen a spus că va continua să vândă berea blondă "cel puțin pentru sezonul de vară 2022". Într-un interviu acordat Associated Press, Vänttinen a descris OTAN ca având "un gust de siguranță, cu o notă de libertate".

Vänttinen a declarat că Savonlinna, unde se află fabrica sa de bere, a fost "întotdeauna la granița dintre est și vest", din cauza apropierii sale de granița vestică a Rusiei și a menționat invazia Uniunii Sovietice din 1939 în Finlanda. "Bunica mea în vârstă de 91 de ani încă își amintește că Savonlinna a fost bombardată de ruși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, așa că sunt conștient de istoria orașului și a țării aflate în război nu cu mult timp în urmă", a scris Vänttinen.

"Așa că noi credem că aderarea la NATO este o decizie bună și după decizii bune este normal să bem o bere, nu?", a conchis finlandezul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Banca Națională a României

Banca Naţională a României împlineşte 145 de ani

Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.

SUA vs China / sursa foto: Freepik.com

SUA-China: Confruntarea titanilor

Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...

Digitalizarea în România merge foarte prost / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
ABB / FOTO: Pagina de Facebook a companiei

ABB vrea să listeze la bursă divizia de robotică

Grupul industrial elvețian ABB a anunțat joi că...

Semn de întrebare
Dolarul rămâne sub presiune / Ilustrație: Oana Pavelescu

Cum a devenit Trump aliatul neașteptat al monedei euro

Războiul tarifar inițiat de Donald Trump a declanșat o...

Rachete ale armatei Chinei / FOTO: Wikipedia
Un proiect revoluționar / FOTO: Captură ecran
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Corina Martin / FOTO: Pagina de Facebook
Trenuri / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Magistrați / Foto: Freepik
Beijing
Ghișeu
Foto: Freepik.com
Copii din mediul rural rareori se consideră fericiți / Foto: Oana Pavelescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Despre prosumatori
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Exploatare / FOTO: Freepik
Mina Șuior
Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Rachetă / FOTO: Freepik
Scădere / FOTO: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik

pixel