Dar pentru o fabrică de bere, acesta este un motiv bun pentru a spune "Otan olutta" - în finlandeză, pentru "Voi bea o bere".
Olaf Brewing, o mică fabrică de bere de lângă granița dintre Finlanda și Rusia, a lansat o nouă bere blondă numită NATO, un joc de cuvinte între expresia finlandeză și acronimul francez pentru alianța de securitate la care dorește să adere.
"Fabrica noastră de bere și orașul nostru natal se află la doar 50 km de granița cu Rusia și, în mod natural, după atacul lor asupra Ucrainei, privești cu alți ochi la faptul că Rusia este atât de aproape", a declarat Petteri Vänttinen, directorul executiv al Olaf, pentru The Washington Post, adăugând că speră ca Finlanda să se alăture alianței și că apartenența "va continua vremurile pașnice în țara și orașul nostru".
Fabrica de bere a lansat berea cu câteva zile înainte ca Finlanda și Suedia să își depună cererile de aderare la NATO, o alianță formată din 30 de țări, înființată inițial în 1949 pentru a contrabalansa puterea Uniunii Sovietice. Aderarea Finlandei ar adăuga 800 de mile la granița alianței cu Rusia. Analiștii spun că ofertele celor două țări nordice ar putea tensiona și mai mult relațiile cu Rusia, care s-a opus expansiunii NATO de-a lungul granițelor sale.
Timp de mai bine de 70 de ani, Finlanda și Suedia au rămas nealiniate din motive proprii. Dar când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, sentimentul s-a schimbat în rândul liderilor și cetățenilor țărilor. Șaptezeci și șase la sută dintre finlandezi susțin acum aderarea la NATO, potrivit unui recent sondaj.
Vänttinen a declarat că popularitatea berii sale reflectă această schimbare. De când a fost lansată luni berea NATO, "e-mailul nostru de vânzări a fost inundat de comenzi din Finlanda și din străinătate", a spus Vänttinen care a mai explciat că finlandezii vin de la mari distanțe pentru a cumpăra berea direct de la localul lor.
Vänttinen a spus că va continua să vândă berea blondă "cel puțin pentru sezonul de vară 2022". Într-un interviu acordat Associated Press, Vänttinen a descris OTAN ca având "un gust de siguranță, cu o notă de libertate".
Vänttinen a declarat că Savonlinna, unde se află fabrica sa de bere, a fost "întotdeauna la granița dintre est și vest", din cauza apropierii sale de granița vestică a Rusiei și a menționat invazia Uniunii Sovietice din 1939 în Finlanda. "Bunica mea în vârstă de 91 de ani încă își amintește că Savonlinna a fost bombardată de ruși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, așa că sunt conștient de istoria orașului și a țării aflate în război nu cu mult timp în urmă", a scris Vänttinen.
"Așa că noi credem că aderarea la NATO este o decizie bună și după decizii bune este normal să bem o bere, nu?", a conchis finlandezul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...