Berlinul vrea să naționalizeze activitățile Rosneft din Germania

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rafinărie / FOTO: Freepik
Rafinărie / FOTO: Freepik
Germania examinează posibilitatea naționalizării activitățile pe care gigantul petrolier Rosneft le derulează în această țară, a declarat o sursă guvernamentală. Berlinul a preluat controlul asupra companiei după ce Moscova a invadat Ucraina, în urmă cu doi ani. 

În septembrie 2022, guvernul german a plasat sub tutelă filialele germane ale lui Rosneft, care reprezintă aproximativ 12% din capacitatea de rafinare a țării, punându-le sub autoritatea unei administrații naționale.

Tutela, valabilă inițial pe o perioadă de șase luni, a fost deja prelungită de două ori și urmează să expire pe 10 martie.

Având în vedere că „fără alte intervenții din partea Statului, Rosneft Deutschland riscă să nu-și mai poată îndeplini obligațiile”, guvernul „examinează în prezent posibilitatea unei exproprieri a Rosneft Deutschland”, a indicat respectiva sursă, citată de presa economică.

Printre activele germane ale Rosneft se numără rafinăria PCK din Schwedt, în estul țării, unde grupul rus deține o cotă majoritară (54%) și care asigură aprovizionarea cu produse petroliere a capitalei și a întregii regiuni din jurul Berlinului. 

Sunt vizate și alte două întreprinderi, MiRo din Karlsruhe și Bayernoil din Vohburg, unde Rosneft este minoritar, alături de alți mari jucători petrolieri occidentali. Potrivit cotidianului financiar Handelsblatt, reprezentanții Rosneft au fost convocați la o audiere de către guvern, ceea ce constituie un pas oficial către naționalizare.

Aprovizionată inițial exclusiv cu petrol rusesc printr-o conductă conectată la Rusia, rafinăria Schwedt, aflată sub controlul statului german, a fost nevoită să găsească alți furnizori de la embargoul asupra petrolului rusesc.

Petrolul este acum livrat printr-o conductă conectată la portul german Rostock (nord), a cărui capacitate a fost extinsă, și prin portul polonez Gdansk. A fost semnat și un acord cu Kazahstanul care trebuie să compenseze o parte din capacitatea rămasă prin trimiterea petrolului său prin conducta folosită anterior de Rusia.

Citește și Germanii fac primii pași pentru înlocuirea gazului cu hidrogenul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel