Biden este gata să ofere Chinei una dintre cele mai mari realizări ale SUA

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Despre ce este vorba
Despre ce este vorba
Încă puțin și administrația Biden este gata să ofere una dintre cele mai mari realizări tehnologice ale secolului XXI Chinei și Rusiei. Și nu oricum, ci pe gratis, susține cotidianul american New York Post.

Desigur, precizează publicația, nu acesta este scopul administrației SUA. Dar acesta este rezultatul inevitabil al unei propuneri de acord pe care negociatorii americani l-au încheiat recent la Geneva, la sediul Organizației Mondiale a Comerțului.

Acest acord ar distruge, în esență, dreptul de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor COVID-19, inclusiv asupra vaccinurilor cu ARNm de ultimă generație dezvoltate de companiile americane Moderna și Pfizer, fiind cheltuite, în acest scop, miliarde de dolari din bani publici și privați. Dar dacă OMC votează "da" la summitul care va începe la 12 iunie, rivalii noștri strategici și economici se pot bucura de cel mai mare răsfăț din toate timpurile.

Un luru de-a dreptul revoltător, deoarece administrația este dispusă să renunțe la beneficiile economice și diplomatice incalculabile pe care le oferă aceste vaccinuri, scrie autorul articolului din New York Post. Deosebit de jignitor este faptul că negociatorii ne spun că această mișcare este necesară pentru a crește oferta de vaccinuri pentru țările în curs de dezvoltare. Ceea ce nu este adevărat. Pentru că, de fapt, există un excedent global de vaccinuri, iar țări africane precum Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe au cerut Pfizer să nu le mai furnizarea vaccinuri, pentru că au probleme cu stocarea. 

În acest an, companiile farmaceutice sunt capabile să producă 20 de miliarde de vaccinuri COVID, mai mult decât suficient pentru întreaga populație a lumii, care nu depășește 8 miliarde de persoane. În mod clar, nu există nicio problemă cu aprovizionarea. Care este atunci problema? Șeful Centrelor africane pentru controlul și prevenirea bolilor, John Nkengasong, spune că problema ține, parțial, de logistică, deoarece nu există întotdeauna oameni și echipamente pentru a vaccina, și, parțial, de lipsa de încredere în vaccin. 

Citește și Costul pandemiei. Isărescu: Istoria ne va spune dacă s-a exagerat cu finanțarea

Eliminarea protecției proprietății intelectuale nu ar rezolva în niciun fel aceste probleme. Dar va pune în pericol sistemul care a creat vaccinurile COVID și multe alte medicamente care salvează vieți. Producătorii de medicamente cheltuiesc miliarde de dolari pentru a aduce noi medicamente pe piață. Rata de eșec a cercetării și dezvoltării este foarte mare. Doar 12% dintre medicamentele experimentale care ajung în faza de testare clinică primesc în cele din urmă aprobarea.

Dacă firmele inovatoare nu ar avea o perioadă de drepturi exclusive pentru a dezvolta medicamente, orice concurent ar putea pur și simplu să le fure munca. Nicio firmă nu și-ar mai putea recupera investițiile în cercetare și, ca urmare, finanțarea celor mai avansate medicamente ar putea fi redusă drastic. Susținătorii acordului propus resping aceste avertismente, subliniind că este vorba doar despre vaccinurile COVID care există deja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel