Bitcoin. Care este călcâiul lui Ahile al criptomonedelor
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Bitcoin consumă anual aproximativ 130 de terawați oră (TWh). Prin comparație, Olanda, consumă 111 TWh, iar Argentina, 125 TWh. Țări ca România și Grecia consumă mai puțin de jumătate, mai precis 55, respectiv 53 de TWh.
Bitcoin consumă anual aproximativ 130 de terawați oră (TWh). Prin comparație, Olanda, consumă 111 TWh, iar Argentina, 125 TWh. Țări ca România și Grecia consumă mai puțin de jumătate, mai precis 55, respectiv 53 de TWh.
Principalul consilier economic al președintelui Biden a descris Bitcoin ca „un mod extrem de ineficient de a efectua tranzacții”, spunând că „cantitatea de energie consumată în procesarea acestor tranzacții este uluitoare”.

Decizia lui Elon Musk de a investi în Bitcoin a crescut valoarea criptomonedei până la un maxim de peste 58.000 de dolari, în săptămânile trecute. Dar odată cu creșterea cotației activului digital, crește și amprenta sa energetică.

Nu este clar exact câtă energie consumă Bitcoin întrucât criptomonedele sunt, prin însăși arhitectura lor, greu de urmărit. Dar consensul specialiștilor este că mineritul Bitcoin este o afacere care consumă o cantitate uriașă de energie.

Citește și: Primul hotel spațial se va deschide în 2027. Cum va arăta

Center for Alternative Finance din cadrul Universității Cambridge (CCAF) a calculat consumul anual total de energie al Bitcoin la un nivel situat între 40 și 445 de terawați (TWh), cu o estimare medie de aproximativ 130 de terawați oră.

Prin comparație, consumul de energie al Bitcoin este cât jumătate din cantitatea utilizată de centrele de procesare date din întreaga lume. Google, spre exemplu, are un consum anual care este estimat la 12,4 TWh.

La nivelul statelor, un consum asemănător l-ar avea Olanda, cu 111 TWh și Argentina, cu 125 TWh, în timp ce  țări ca România și Grecia consumă mai puțin de jumătate din cantitatea de energie cerută de criptomonede, cele două țări având un consum anual de 55, respectiv 53 de TWh.

Puterea de calcul uriașă vine din modul în care a fost proiectată tehnologia blockchain care stă la baza criptomonedelor. Se creează o vastă rețea descentralizată de computere cu o putere de calcul uriașă și un consum de energie pe măsură.

Tocmai acest uriaș efort de calcul este călcâiul lui Ahile pentru criptomonede, spune expertul Alex de Vries, fondatorul site-ului Digiconomist. „Dacă Bitcoin ar fi adoptat ca monedă de rezervă globală, prețul Bitcoin ar crește de câteva ori. Ar trebui atunci să ne dublăm producția globală de energie”, adaugă Alex de Vries.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Legea RCA. UNSAR acuză COTAR de dezinformare

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi...

BP vrea să cumpere încărcătoarele de la Tesla

Divizia de încărcare a vehiculelor electrice a BP Plc...

Fermierii vor primi subvenția de 100 € săptămâna viitoare

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul...

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...


pixel