Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Înainte de a deveni, dacă se va întâmpla vreodată, un succes, e-Factura este un calvar, pentru antreprenori, pentru contabili. Site-ul ANAF-ului este mai tot timpul blocat, iar SPV-ul nu se încarcă, practic. Aștepți ore întregi în fața unei pagini albe, așteptând o minune.
Dar de cele mai multe ori, miracolul nu vine, rătăcit, probabil, prin algoritmii sistemului e-Factura, care dă serioase rateuri chiar și după două săptămâni de la lansare. Contabilii sunt disperați, se plâng pe rețelele de socializare, semnalează probleme, solicită în zadar explicații.
„Sistem nefuncțional”, „SPV-ul plin de erori”, „mii de facturi pe care nu le poți sorta, anula, refuza”, facturi înregistrate de mai multe ori în sistem... Sunt numai câteva dintre neregulile identificate de cei care încearcă să-și facă treaba cum trebuie, respectând cu sfințenie toți pașii indicați în ghidul de operare.
Degeaba însă. De la începutul acestei săptămâni, două zile SPV nu a răspuns, practic, la comenzi, nu a funcționat. Doar spre seara zilei de miercuri unii contabili au reușit să trimită ceva, după ore de așteptare, de nervi, de revoltă. Mai mult, ANAF-ul nici măcar nu mai afișează mesajul de eroare, ca să știe omul ce are de făcut, dacă o ia de la cap sau își revolvă treburile lăsate baltă pentru a-și face datoria față de ANAF și Ministerul de Finanțe. Iar dacă, într-un final fericit, unii au reușit să se logheze pe SPV, s-au poticnit, practic, la fiecare comandă efectuată, pentru că sistemul intra în stand-by.
Pe diverse forumuri și grupuri pe Facebook, antreprenori și experți contabili scriu mesaje despre problemele cu care se confruntă e-Factura și încearcă să se ajute între ei, în lipsa unor răspunsuri cu soluții de la ANAF sau Finanțe. Dar, cu o întârziere de două săptămâni Ministerul Finanțelor a decis că trebuie să facă ceva cu acest sistem național de facturare, cel mai mare proiect de digitalizare derulat de instituție, prin care autoritățile urmăresc reducerea evaziunii fiscale. A invitat reprezentanții companiilor care oferă servicii de contabilitate să colaboreze pentru a optimiza soluțiile tehnice, astfel încât adaptarea la sistem să fie cât mai fluidă și eficientă.
Amenzi usturătoare
Dacă aceste demersuri vor da rezultate, este greu de spus, dar măcar deschide speranța că oamenii nu vor mai sta nopțile pentru a încărca facturi pentru a nu se alege cu amenzi. Pentru că, pe lângă erorile ce apar la depunerea și descărcarea de facturi, nu este clar nici măcar cum se vor aplica amenzile usturătoare prevăzute pentru nerespectarea raportării în sistemul e-Factura. Nu trebuie uitat că, pentru lipsa raportării unei tranzacții B2B, amenda este între 5.000 și 10.000 lei pentru marii contribuabili, de la 2.500 la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și de la 1.000 la 2.500 lei pentru contribuabilii mici și pentru nerezidenți.
Nu este, prin urmare, de mirare, de ce mii de contabili, așa cum reiese din postările de pe rețelele sociale, vor să renunțe la meserie, după mulți ani de activitate. Toți operatorii economici sunt obligați, începând din acest an, să raporteze facturile emise în relația cu alte companii. În relația cu persoane fizice nu se aplică această obligativitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...