Compania Bloomberg a dezactivat, începând cu 2 mai, accesul clienților ruși la terminalele sale, ce reprezintă un sistem informatic care oferă celor care joacă și se ocupă de piețele financiare informații, flux de știri, rapoarte și analize în timp real. În plus, prin aceste platforme se pot efectua tranzacții comerciale, se poate comunica. "Lansat în 1981, cu mult înainte ca PC-urile și internetul să fie omniprezente, terminalul Bloomberg a adus transparență pe piețele financiare", potrivit site-ului serviciului. Terminalul are aproximativ 325.000 de abonați în întreaga lume și costă 24.000 de dolari pentru un abonament anual.
Deconectarea de la terminal va fi, fără îndoială, foarte dureroasă pentru companiile de management, spune directorul general al Arbat Capital, Alexander Orlov. "Utilizăm terminalul pentru toate analizele macroeconomice și fundamentale, este o colecție imensă de toate datele și instrumentele de piață posibile - cifre, opinii, analize externe, comentarii. Fără terminal, nu vom face decât să orbecăim ca niște copii legați la ochi", a explicat Orlov, citat de Forbes.
O întoarcere într-un trecut arhaic
Potrivit aprecierilor sale, teoretic vorbind, cei implicați în operațiuni pe piețe pot scoate informațiile necesare din alte surse, scriind de mână fiecare cifră din rapoarte, dar "este ca o întoarcere într-un trecut arhaic”. Asta în condițiile în care un comerciant are, spre exemplu, nevoie de prețuri și volume reale raportate de burse prin intermediul terminalului. "Datele rusești de la cele două burse nu sunt greu de obținut, dar datele străine, mai ales în timp real, sunt mult mai greu de obținut. De asemenea, mulți traderi tranzacționau prin Bloomberg cu brokeri străini prin intermediul sistemului de chat IB”, a continuat Orlov.
Un Facebook financiar
Bloomberg a devenit terminalul cheie prin intermediul căruia comercianții comunică și efectuează tranzacții; este formatul prioritar de comunicare pentru piețele bursiere și OTC, în special atunci când vine vorba de tranzacții cu euroobligațiuni, spune Iskander Lutsko, de la ITI Capital. "Am putea spune că este un fel de "Facebook financiar" la care se pot conecta toate modelele și calculele financiare", compară el. Deși este puțin probabil ca situația terminalului să aibă un impact major asupra cifrei de afaceri, dezactivarea terminalului va reduce cantitatea de informații pe care casele de investiții le pot furniza clienților lor, sugerează Lutsko.
Citește și Cum poate fi OPRITĂ creșterea prețurilor. Coșea, exemple cu pâinea şi TVA
O undă de speranță
"Terminalul era o fereastră unică de unde puteai obține atât informații publice, cât și analize unice pe bază de abonament într-un singur loc. În plus, puteai contacta direct pe oricine avea un abonament, acum trebuie să pierzi timp căutând canale de comunicare alternative. Dar sperăm că este o măsură temporară, pentru că managerul Bloomberg a spus în timpul apelului că măsura este legată de probleme operaționale și de dificultatea de a efectua plăți din Rusia", clarifică el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...