"Ne gândim la acest lucru", a declarat președintele rus reporterilor după un summit în Kârgâzstan. "Dacă vorbim despre o lovitură de dezarmare, poate că ar trebui să ne gândim să folosim abordările partenerilor noștri americani", a spus el, citând ceea ce a numit strategiile americane de a folosi rachete de mare precizie pentru o lovitură preventivă.
Această remarcă a fost al doilea comentariu al lui Putin pe tema nucleară din această săptămână. Miercuri, el a declarat că riscul unui război atomic este în creștere și a numit arsenalul Rusiei "un factor de descurajare" în conflicte. Doctrina Rusiei prevede în prezent utilizarea armelor nucleare ca ultimă soluție în cazul unei amenințări la adresa existenței statului.
SUA și aliații săi l-au denunțat pe Putin pentru ceea ce ei numesc sabotaj nuclear în legătură cu invazia sa în Ucraina. Rusia acuză Occidentul că a ridicat primul problema, deși oficialii de la Kremlin au început amenințările.
De ce nu pot fi ignorate declarațiile lui Putin
Utilizarea armelor nucleare a fost considerată practic de neconceput în cei 77 de ani de când SUA au demonstrat puterea lor distructivă. Dar o trăsătură distinctivă a politicii militare rusești este disponibilitatea expresă de a introduce arme nucleare într-un război altfel convențional. Acest lucru ajută la explicarea motivului pentru care zvâcnirile președintelui Vladimir Putin cu privire la arsenalul său nuclear de la lansarea războiului împotriva Ucrainei în februarie au fost atât de îngrijorătoare. Ceea ce este deosebit de îngrijorător în cazul Rusiei este poziția sa privind așa-numitele arme nucleare tactice, sau non-strategice.
Primul semnal
Într-un discurs în care a expus motivele Rusiei pentru invadarea Ucrainei, Putin a avertizat că orice națiune care intervine va suferi "consecințe pe care nu le-ați experimentat niciodată în istoria voastră". Acest lucru a fost considerat pe scară largă ca o amenințare cu un atac nuclear. La 21 septembrie, în urma unei contraofensive ucrainene ajutate de serviciile secrete americane și de armele donate de Occident, Putin a prezentat războiul ca pe o luptă până la moarte cu SUA și aliații săi și a promis că "va folosi toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia și poporul nostru". Aceasta nu este o cacealma". Lăsând la o parte retorica, Rusia organizează în mod regulat exerciții pentru a-și testa sistemele de lansare a armelor strategice, inclusiv lansări practice de rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră cu rază mai scurtă de acțiune; unul dintre acestea a avut loc cu doar câteva zile înainte de invazie. Experții militari au luat în considerare modul în care Rusia ar putea folosi o armă tactică într-un conflict convențional, precum cel din Ucraina.
Ce este o armă nucleară tactică
"Tactică" este un termen inexact pentru o armă nucleară care ar putea fi folosită în cadrul unui teatru de război. În general, asta înseamnă că are un focos mai puțin puternic (capul exploziv al unei rachete, al unei rachete sau al unei torpile) și că este lansată la o distanță mai mică - prin mine, artilerie, rachete de croazieră sau bombe lansate de avioane - decât armele nucleare "strategice" pe care SUA și Rusia le-ar putea lansa una asupra teritoriului național al celeilalte cu ajutorul ICBM-urilor. Acordurile de control al armamentului dintre SUA și Uniunea Sovietică (și, mai târziu, dintre SUA și Rusia) începând cu anii 1970 s-au concentrat, în general, pe reducerea numărului de arme nucleare strategice, nu pe cele tactice.
Cât de puternică poate fi o armă nucleară tactică
În timp ce cele mai puternice focoase strategice de astăzi se măsoară în multe sute de kilotone, armele nucleare tactice pot avea o putere explozivă mai mică de 1 kilotonă; multe dintre ele sunt de ordinul zecilor de kilotone. Pentru a avea o perspectivă, bombele atomice lansate de SUA asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în 1945 au avut o putere explozivă de aproximativ 15 kilotone și, respectiv, 20 de kilotone.
Cum se încadrează un atac nuclear în doctrina militară a Rusiei
Începând cu anul 2000, doctrina militară a Rusiei, împărtășită public, permite utilizarea armelor nucleare "ca răspuns la o agresiune pe scară largă prin utilizarea armelor convenționale în situații critice pentru securitatea națională a Federației Ruse". Strategia rusă cunoscută sub numele de "escaladare pentru a de-escalada" are în vedere utilizarea unei arme nucleare tactice pe câmpul de luptă pentru a schimba cursul unui conflict convențional pe care forțele rusești riscă să îl piardă. John Hyten, care a fost cel mai înalt oficial militar american în domeniul armelor nucleare, spune că o traducere mai exactă a strategiei rusești este "escalada pentru a câștiga". Diplomații ruși, în încercarea de a reduce temerile legate de ceea ce s-ar putea întâmpla în Ucraina, au declarat că armele nucleare ar fi folosite împotriva forțelor convenționale doar dacă "însăși existența" Rusiei ar fi "în pericol".
Ce se află în arsenalul Rusiei
Departamentul american al Apărării a raportat în 2018 că Rusia are "avantaje semnificative" față de SUA și aliații săi în ceea ce privește forțele nucleare tactice și că își îmbunătățește capacitățile de livrare. Cercetătorii de la Federation of American Scientists au estimat că, la începutul anului 2022, Rusia avea 4.477 de focoase nucleare, dintre care 1.525 - aproximativ o treime - ar putea fi considerate tactice.
Cum ar arăta un atac nuclear tactic
Nina Tannenwald, autoarea cărții "The Nuclear Taboo: The United States and the Non-Use of Nuclear Weapons Since 1945" (Tabuul nuclear: Statele Unite și neutilizarea armelor nucleare din 1945), prezintă un scenariu în care chiar și o armă nucleară de mici dimensiuni, una cu o putere explozivă de 0,3 kilotone, ar produce "daune mult peste cele ale unui exploziv convențional". Ar putea, scria ea în Scientific American în martie, "să provoace toate ororile de la Hiroshima, deși la o scară mai mică". Cu toate acestea, este posibil ca, dacă este detonat la altitudinea potrivită, un focos de mică putere să poată nimici forțele adverse de dedesubt, fără a lăsa în urmă daune provocate de radiații pe termen lung și care să lase câmpul de luptă periculos pentru toată lumea.
Cum ar reacționa lumea
Deoarece Ucraina nu este membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord - Putin a cerut să nu i se permită niciodată să adere - SUA și aliații săi nu sunt obligați să vină în apărarea sa. Dar Occidentul ar fi supus unei mari presiuni pentru a răspunde la un atac nuclear, poate chiar cu o armă tactică proprie. Din acel moment orice este posibil. "Nu cred că există posibilitatea de a folosi cu ușurință arme nucleare tactice și de a nu se ajunge la Armaghedon", a avertizat Biden. Se crede că SUA ar avea aproximativ 150 de bombe nucleare gravitaționale B-61 - cele lansate din avion, cu randament variabil care poate fi de până la 0,3 kilotone - staționate în cinci țări NATO: Belgia, Germania, Olanda, Italia și Turcia. Se știe că alți doi membri NATO, Marea Britanie și Franța, au propriile lor arme nucleare. Iar Polonia și-a exprimat recent interesul de a "partaja" armele nucleare americane, ceea ce ar putea însemna orice, de la oferirea de avioane de escortă sau de recunoaștere pentru o misiune nucleară până la găzduirea efectivă a armelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...