BNR a lansat o monedă de argint, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I, instituție unică în peisajul cultural național, Muzeul BNR organizează, în perioada 7 decembrie 2023 – 31 mai 2024, expoziția temporară intitulată Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I - 100 de ani de istorie militară.

Gândită ca o incursiune în istoria românilor în perioadele modernă și contemporană, în cadrul expoziției sunt surprinse cele mai importante momente ale devenirii și consacrării noastre ca națiune europeană. Astfel, prin intermediul uniformelor, decorațiilor, documentelor și obiectelor aduse în fața publicului, vizitatorii vor avea ocazia de a afla detalii despre Tudor Vladimirescu și revoluția de la 1821, revoluția de la 1848 și câțiva dintre conducătorii acesteia (Mihail Kogălniceanu, Avram Iancu, Christian Tell, Gheorghe Magheru), Unirea Principatelor și Alexandru Ioan Cuza, Războiul de Independență din anul 1877. Mareșalii Alexandru Averescu și Constantin Prezan ilustrează perioada Primului Război Mondial, alături de vitrina consacrată Eroului Necunoscut, de la a cărui glorificare s-au împlinit 100 de ani în această primăvară.

Atenția publicului va fi, cu siguranță, captată și de exponatele dedicate familiei regale a României, dar și familiei Brătianu, de spectaculoasele drapele și stindarde militare, ca și de secțiunea dedicată sistemului național de decorații.

Expoziția poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate, organizate de luni până vineri, printr-o programare pe adresa [email protected].

 

Ce a declarat guvernatorul Mugur Isărescu

 

"Este o tradiţie pentru Banca Naţională a României să organizeze evenimente publice de prezentare şi lansare în circuitul numismatic a unor emisiuni monetare având caracter jubiliar, monede destinate colecţionării, dedicate unor personalităţi sau momente care au marcat istoria noastră. Emisiunea pe care o lansăm astăzi omagiază o instituţie de cultură devenită centenară, Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I. În ultimii 33 de ani, am trăit transformări în societatea românească în toate planurile sale.

Drumul a fost presărat cu numeroase obstacole, cu suişuri şi coborâşuri, dar de-a lungul acestei călătorii au existat mereu două instituţii investite cu încrederea populaţiei: Armata şi Biserica. Astăzi, aici, îi omagiem pe purtătorii uniformei militare, cei care, cu onoare, demnitate, cu un înalt simţ al datoriei şi de cele mai multe ori într-o profundă discreţie, şi-au îndeplinit şi îşi îndeplinesc misiunea de care, iată, suntem tot mai conştienţi în timpurile pe care ne este dat să le trăim.

Aducem astăzi acest omagiu prin lansarea unei piese monetare din argint dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I", a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la evenimentul de lansare a monedei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel