BNR pune condiții pentru dialog: În limitele legii și decenței interlocutorului

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR
BNR a anunțat că este dispusă la dialog cu toate instituțiile statului, ”în limitele mandatului său definit de lege și ale decenței interlocutorului”. Precizarea survine în urma acuzațiilor aduse Băncii Naționale de către senatorul ALDE, Daniel Zamfir, care a afirmat că băncile stabilesc în mod artificial nivelul ROBOR, în complicitate cu BNR. Zamfir anunțase că-l va chema, pe 29 ianuarie, pe guvernatorul Mugur Isărescu la audieri în cadrul Comisiei economice a Senatului, comisie pe care senatorul o conduce.

”BNR este deschisă la dialog şi la conlucrare cu toate instituţiile statului, în limitele mandatului său definit de lege şi ale decenţei interlocutorului. Dar orice dialog, orice proces de comunicare trebuie să pornească de la probleme reale şi trebuie să se bazeze pe înţelegerea corectă şi onestă a situaţiei. Din păcate, asistăm la acelaşi atac dezlănţuit cu acuze extrem de grave, fără probe, proferate în public din partea domnului senator Daniel Zamfir şi a avocatului Gheorghe Piperea, care, potrivit domnului Zamfir, este autorul tuturor iniţiativelor legislative promovate de acesta în Parlament. Un dialog real este binevenit atunci când cei implicaţi pot contribui cu clarificări, dar nu şi atunci când este deturnat pentru a întreţine artificial o stare de confuzie”, se arată într-o declarație a purtătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Acesta susține că senatorul Daniel Zamfir și avocatul Gheorghe Piperea au început un atac la reputația BNR prin proferarea unor acuații nejustificate.

”Deşi reprezentanţii BNR au răspuns, subliniind prin intervenţii publice neclarităţile şi neadevărurile exprimate, domnul senator a continuat să propage acuzaţiile respective, fără niciun amendament. În consecinţă, sunt necesare mai multe precizări: Piaţa financiară interbancară (monetară, valutară), înfiinţată în 1995, este un canal esenţial prin care se transmite politica monetară, atributul exclusiv al BNR, consacrat prin lege. Prin stabilirea ratei dobânzii de politică monetară, BNR defineşte şi culoarul de variaţie a dobânzilor pe piaţa interbancară, în scopul îndeplinirii obiectivului său fundamental, asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu. Ratele dobânzilor interbancare îndeplinesc, în consecinţă, un rol vital în configurarea politicii monetare”, se spune în declaraţie.

Citește și: Cătălin Zamfir, semnal de alarmă pentru BNR față de modul de calcul al ROBOR

Dan Suciu menţionează că indicii de referinţă ROBOR sunt calculați într-o platformă independentă pe baza cotaţiilor afişate de către băncile comerciale la scadenţele respective. ”Toate aşa-zisele probleme invocate de domnul senator Zamfir în legătură cu pretinse manipulări ale pieţei sau trucări ale indicilor au fost tranşate clar şi explicit prin comunicatul recent al Asociaţiei Pieţelor Financiare şi comunicatul Consiliului Concurenţei sau prin intervenţii ale BNR. În consecinţă, nu există nicio justificare raţională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcţionare a pieţei, regulament care respectă toate standardele internaţionale, după cum confirmă Asociaţia Pieţelor Financiare. Această piaţă interbancară a contribuit, la rândul său, la obţinerea statutului de economie de piaţă funcţională, condiţie obligatorie pentru aderarea României la Uniunea Europeană”, spune Dan Suciu.

Zamfir, îndrumat către bănci

Purtătorul de cuvânt al BNR îl invită pe Zamfir să se adreseze băncilor în legătură cu indicele ROBOR.

El menţionează, în context, că senatorul Daniel Zamfir se adresează greşit Băncii Naţionale a României atunci când încearcă să pună în discuţie aşa-zisele probleme în loc să se adreseze direct celor care operează pe piaţă.

Suciu mai precizează că, după cum clarifică şi comunicatul Asociaţiei Pieţelor Financiare, cifra invocată în public de senatorul Daniel Zamfir, cea a tranzacţiilor din 17 ianuarie 2019 (de 1,56%), nu reprezintă altceva decât media tranzacţiilor ROBID - ROBOR pe termen scurt, pentru o zi cu o lichiditate mare, dar care nu caracterizează tranzacţiile pe durată mai lungă de timp (cum e ROBOR la 3 luni), în zilele cu lichiditate mică.

"De exemplu, pentru ziua de ieri, 21 ianuarie a.c., această cifră este 2,39%, ceea ce subliniază încă o dată volatilitatea indicilor ROBOR pe termen scurt. Aceasta nu înseamnă că se anticipează o prognoză într-un sens sau altul, variaţiile de lichiditate fiind determinate pe termen scurt de operaţiunile Ministerului de Finanţe (încasări de taxe şi impozite sau plăţi de salarii şi pensii), după cum guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat de nenumărate ori", se mai spune în documentul citat.

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a solicitat recent Băncii Naţionale a României să decidă ca ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac, susţinând că indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale cu "ştiinţa şi implicarea" directă a BNR.

El a anunţat, totodată, că vor fi demarate, pe 29 ianuarie, audieri la Comisia Economică din Senat la care vor fi invitaţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, dar şi alţi factori implicaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness

pixel