Boala agriculturii franceze: sinuciderile!

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
”Ceea ce a fost nevoită să facă nu are nici o legătură cu studiile efectuate și este departe de ceea ce și-a dorit. Atâtea documente și hârtii de completat, veșnice conflicte cu venicii și nesfârșite demersuri administrative”. Este ceea ce a povestit mama unei tinere care a visat să crească oi. Dar care, după numai doi ani de muncă, a încercat să se sinucidă. Și nu este un caz nefericit, singural în agricultura franceză.

Potrivit unei anchete de referință efectuată de Sante Publique France și care acoperă perioada 2010-2011, mortalitatea prin sinucidere printre agricultori este cu 20% mai mare decât cea a populației generale. Iar 30% dintre cazuri au fost înregistrate printre crescătorii de vaci. Conform aceluiași studiu, un agriculcutor își ia viața la fiecare două zile, fenomenul fiind răspândit cu precădere printre bărbații cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani, scrie AFP.

În condițiile în care veniturile realizate din agricultură sunt printre cele mai mici din Franța (350 de euro pe lună pentru 30% dintre ei), investigația arată că cel mai mare număr de sinucideri ”se observă în lunile când prețul laptelui atinge cel mai mic nivel”. Pe fondul violentelor fluctuații de prețuri la materii prime, problemele din agricultura franceză, dincolo de costurile de producție și supraîndatorarea, sun agravate de specificul de viața al persoanelor care lucrează în acest domeniu: singurătate, familii destrămate sau boli.

Un studiu publicat de Institutul național francez pentru cercetări în agricultură, INRA, și semnat, printre alții, de Nicolas Deffontaines, ajungea la concluzia că se sinucid, ”cu precădere micii proprietari decât fermierii care și-au consolidat afacerea, agricultorii celibatari, văduvi sau divorțați decât cei căsătoriți”. În opinia expertului menționat mai sus, ”sinuciderile printre agricultori constituie un fenomen stabil, care durează de mai bine de 40 de ani”.

E adevărat, în ultimii ani s-au luat ceva măsuri, cu rezultate care tind spre pozitive, dar despre o îmbunătățire a situației nu se poate încă vorbi. La începutul anului viitor, va demara un vast proiect intitulat ”Agri-Sentinelles”, care face apel al toți voluntarii angajați în meserii care gravitează în jurul agricultorilor: salariați ai instituțiilor locale, consilieri, tehnicienii care controlează calitatea laptelui, veterinari, etc. Ce ar trebui să facă acești oameni?

”Să îi depisteze pe fermierii aflați în situații dificile, complicate, disperate, care, din cauza necazurilor, s-au izolat de lume”, a explicat Delphine Neumeister, de la Institutul pentru creșterea animalelor. Jean-Jacque Laplante, fost funcționar la Ministerul sănătății și care a studit acest dosar, spune că unul dintre semnalele care indică faptul că ceva nu este în regulă este cutia de scrisori. ”Dacă scrisorile sunt lăsate pe jos, înseamnă că e ceva grav!”, subliniază el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel