Bogdan Aurescu, discuţii cu reprezentanţi ai Congresului SUA despre accederea României la programul Visa Waiver
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
SUA. Foto: Pexels.com
SUA. Foto: Pexels.com
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întâlnire la Munchen cu reprezentanţi ai Congresului SUA. Accederea la programul Visa Waiver - pe agenda discuţiilor

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, o întrevedere cu o delegaţie a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, condusă de Mike Turner, şeful Comisiei pentru Intelligence (House Permanent Select Committee on Intelligence) şi co-preşedinte al Grupului de prietenie cu România din Congresul SUA, ocazie cu care a subliniat importanţa sprijinului american pentru securitatea transatlantică, inclusiv din perspectiva prezenţei militare crescute în România.

De asemenea, ministrul a avut o întrevedere şi cu senatorul Christopher Coons.

Ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat pe şeful delegaţiei americane pentru recenta sa numire în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Intelligence din Camera Reprezentanţilor.

"A apreciat numărul crescut de contacte bilaterale româno-americane, inclusiv la nivel parlamentar, din ultimul an, cu o contribuţie semnificativă la dezvoltarea relaţiilor România-SUA şi la promovarea obiectivelor comune", se arată într-un comunicat transmis Agerpres.

Ministrul de Externe a salutat, totodată, susţinerea bipartizană a Congresului SUA pentru eforturile de întărire a Flancului Estic al NATO şi a subliniat importanţa sprijinului american pentru securitatea transatlantică, inclusiv din perspectiva prezenţei militare crescute în România. Totodată, a evidenţiat necesitatea implementării rapide a deciziilor luate cu prilejul Summitului NATO de la Madrid şi perspectiva redefinirii relaţiei dintre NATO şi Rusia.

În contextul schimbului de opinii cu membrii delegaţiei americane pe tema evoluţiilor din regiune, şeful diplomaţiei române a punctat sprijinul acordat de România Ucrainei, în special ajutorul umanitar pentru refugiaţi, respectiv pentru economia de război a statului vecin, prin tranzitul a peste 13 milioane de tone de cereale.

Cu privire la situaţia din Republica Moldova, ministrul de Externe a indicat necesitatea acordării unei atenţii sporite situaţiei de securitate din acest stat, punctând relevanţa coordonării între partenerii internaţionali şi importanţa unui sprijin crescut pentru asigurarea nevoilor din domeniul energetic, precizează MAE.

Alte aspecte incluse pe agenda discuţiilor s-au referit la eforturile autorităţilor române de accedere la programul Visa Waiver, obiectiv prioritar pentru cetăţenii români. Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat, cu acest prilej, sprijinul membrilor Congresului SUA în identificarea unor soluţii, inclusiv de natură legislativă, în vederea realizării progreselor necesare pe acest dosar.

Membrii delegaţiei americane au evidenţiat rolul important al României între aliaţii SUA şi cooperarea strânsă din ultimele decenii şi au dat asigurări cu privire la susţinerea de care ţara noastră se bucură la nivelul Congresului SUA.

Mike Turner a mulţumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru eforturile excepţionale depuse de România în sprijinul multidimensional acordat Ucrainei şi pentru rolul său de lider în asigurarea securităţii regionale, mai arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel