Bogdan Chirieac a răspuns că la acest moment nu-i mai este frică de nimic: ”După ce am văzut tot ce se întâmplă, canalele de negociere și Putin care încearcă că găsească o soluție de salvare pentru el știm că nu va folosi butonul nuclear”.
Întrebat de Radu Tudor ce se va întâmpla dacă Rusia va invada Republica Moldova, Bogdan Chirieac a spus că: ”Nu cred că vor intra în Republica Moldova, fiindcă are statut de neutralitate. Plus că Moldova ar fi o sarcină economică grea pentru Federația Rusă. Deci nu, nu cred. Cred că ar putea face joncțiunea cu Transnistria. Dar mă tem în România de absența oricărei infrastructuri practic, fapt care ne vulnerabilizează în fața NATO și a potențialilor inamici”.
Câte bombe nucleare există la nivel mondial. Unde se află și care este cea mai puternică
De la sfârșitul Războiului Rece, atât SUA, cât și Rusia și-au redus arsenalele nucleare, iar stocurile nucleare sunt mult mai mici decât erau la apogeu.
În 1967, Statele Unite dețineau 31.225 de arme nucleare, potrivit Homeland Security Newswire. La momentul prăbușirii Uniunii Sovietice, în 1991, aproximativ "35.000 de arme nucleare au rămas în mii de locații pe o vastă suprafață continentală eurasiatică ce se întindea pe unsprezece fuse orare", potrivit unui raport al Harvard Kennedy School, scris de Graham Allison, analist de securitate națională la această școală.
În prezent, Rusia afirmă că deține 6.257 de focoase nucleare, în timp ce Statele Unite recunosc că au 5.550, potrivit unei fișe informative publicate în ianuarie de Arms Control Association. Însă această număr redus ”se datorează în principal faptului că au dezmembrat focoase nucleare scoase din uz", a declarat pentru Live Science Sara Medi Jones, militantă la Campaign for Nuclear Disarmament (CND)...
”În fapt a existat o creștere a numărului de focoase desfășurate anul trecut (2021), iar toate cele nouă state cu arme nucleare fie își modernizează, fie își măresc arsenalele", a spus Jones.
"Deși este dificil de știut cu exactitate cum se schimbă arsenalele nucleare, evaluăm că state precum China, India, Coreea de Nord, Pakistan și Marea Britanie, și, posibil, Rusia, își măresc numărul de arme", a declarat Matt Korda, cercetător și manager de proiect pentru Proiectul de informare nucleară de la Federația Oamenilor de Știință Americani (Federation of American Scientists). Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...