Nu putem să avem o piaţă care să funcţioneze bine dacă infrastructurile critice pe care se bazează nu sunt sigure, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
"Cred că facem progrese bune în zona compatibilităţii pieţei cu protecţia obiectivelor care sunt esenţiale pentru securitatea naţională. Din păcate, piaţa ne oferă aceste provocări şi am văzut efectele unor atacuri asupra unor infrastructuri critice energetice în Europa. Şi în Statele Unite au fost exemple. Acum să zicem că războiul ăsta ne-a forţat să facem un pas înapoi, dar oricum piaţa energetică are sens în Europa, iar eforturile de construire, de libertate a pieţei vor continua, dar evident că trebuie să asigurăm şi securitatea reţelelor. Nu putem să avem o piaţă care să funcţioneze bine dacă infrastructurile pe care se bazează nu sunt sigure. Asta e zona în care venim noi. Consiliul Concurenţei trebuie să militeze pentru o piaţă cât mai deschisă", a afirmat Chiriţoiu.
În viziunea acestuia, este nevoie de un compromis între eficienţa energetică şi securitatea cibernetică.
"În acelaşi timp, există nişte constrângeri ale acestei pieţe şi trebuie să fie sprijinită de nesiguranţa reţelelor. Trebuie să găsim un compromis rezonabil între eficienţă economică şi partea de securitate. Nu întotdeauna, dar în unele zone e o tensiune între liberalizare în piaţă şi securitate. Uneori se susţin, dar uneori e o anumită tensiune şi asta mă aduce la zona cyber diplomacy, de cyber security. Asta e o zonă mai nouă", a spus Bogdan Chiriţoiu.
Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, pe zona de diplomaţie "cyber" lucrurile trebuie să fie adaptate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...