Bogdan Hossu, despre lefurile bugetarilor: Iată care este cel mai periculos lucru
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bogdan Hossu
Bogdan Hossu
EXCLUSIV
Bogdan Hossu, liderul CNS „Cartel Alfa”, a vorbit despre revendicările sindicale, despre creșteri de salarii, punctând, totodată, o serie de aspecte neplăcute. 

Întrebat, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, dacă, pe măsura apropierii alegerilor, revendicările sindicale legate de salarizare, impozitare și așa mai departe vor crește, invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu a explicat cum stau, de fapt, lucrurile. 

În general, a spus liderul ”Cartel Alfa”, ”revendicările s-au polarizat de anul trecut până anul acesta, pentru că încă există o legislație, pe care și sindicatele o știu, conform căreia cu șase luni înainte de alegeri, nu mai poți face majorări de salarii. De aceea toată lumea s-a grăbit până la 1 iunie să scoată diversele, hai să spunem, acte normative, care reglementau sau ar fi trebuit să reglementeze corecții salariale”, a subliniat Bogdan Hossu.

Este complet depășită

El a adăugat că ”pentru ascultători, important este să înțeleagă că legea actuală de salarizare este complet depășită. În sensul în care proiecția ei ar fi trebuit să se termine în anul 2022. Era prevăzută pentru un salariu minim pe economie, coeficientul 1 adică în grila de salarizare bugetară, de 2500 de lei. Astăzi avem 3300, iar de la 1 iulie vom avea, probabil, 3700 de lei salariu minim garantat în plată. 

Sistem de demotivare a muncii

Gândiți-vă de toate funcțiile din sectorul bugetar cuprinse între coeficientul 1 până aproape de coeficientul 2 sunt plătite astăzi cu salariul minim pe economie garantat în plată. Este evident un sistem de demotivare a muncii și, practic, este datorită guvernanților, decidenților politici care, conform prevederilor din PNRR, ar fi trebuit cel târziu până în martie 2023 să scoată noua lege de salarizare bugetară”, a amintit interlocutorul moderatorului emisiunii ”Totul despre bani”. 

Două linii principale

Potrivit spuselor sale, ”revendicările salariale sunt legate, de fapt, de două linii principale. Una este legată de faptul că legea actuală de salarizare nu este nici până astăzi aplicată în integralitatea ei. Că, de fapt, are un factor, dacă vreți, retrograd care se simte puternic în actuala situație inflaționistă cu care ne confruntăm este faptul că toate sporurile și majoritatea drepturilor marginale sunt legate de anul 2018 și, evident, că făcând o comparație în cifre, valorile sunt complet diferite și lumea este nemulțumită”, a subliniat Bogdan Hossu.

Nu are nici calitate, nici competențe

Al doilea aspect punctat de liderul ”Cartel Alfa” vizează modificările începute anul trecut. Cel puțin decidenții care sunt la putere acum au spus că sunt ca un avans ”la viitoarea lege de salarizare bugetară. Neplăcut este că suntem la sfârșitul lunii mai și nu avem un text de proiect de lege și, ceea ce este cel mai periculos - și am semnalat public acest lucru - este că Ministerul Muncii a început negocierile cu Comisia Europeană. Trebuie înțeles că această Comisie Europeană nu are nici calitatea, nici competențele de a discuta grile de salarizare”, spus Bogdan Hossu. 

Aflați detalii urmărind întreaga emisiune

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foto: Primaria Targul Jiu
Muncitor pe șantier / Foto: Freepik
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Capre. foto: pexels.com
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Foto: pexels.com
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Programul Sprijin pentru România
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com

pixel