BP s-a debarasat de acțiunile Rosneft. Un nou șoc economic pentru ruși

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
British Petroleum
British Petroleum
British Petroleum a decis să se debaraseze de acțiunile sale la gigantul petrolier Rosneft PJSC, asumându-și o lovitură financiară de până la 25 de miliarde de dolari prin aderarea la campania de izolare a economiei rusești. 

Publicitate

Mișcarea surpriză a companiei britanice este cel mai recent semn care arată cât de departe sunt dispuse să meargă puterile occidentale pentru a-l pedepsi pe președintele Vladimir Putin pentru invazia sa în Ucraina. BP este prezentă în Rusia de trei decenii și, în urmă cu doar câteva săptămâni, își apăra cu fermitate prezența în această țară.

Dar compania petrolieră a fost supusă unor presiuni tot mai mari din partea guvernului britanic în legătură cu alianța cu Rosneft. Directorul executiv Bernard Looney a fost convocat săptămâna trecută de secretarul britanic pentru afaceri Kwasi Kwarteng pentru a explica legăturile companiei cu Rusia. Duminică, Kwarteng a salutat demersul BP.

"Această acțiune militară reprezintă o schimbare fundamentală", a declarat președintele BP, Helge Lund, într-un comunicat. "Ea a determinat consiliul BP să concluzioneze, după un proces minuțios, că implicarea noastră cu Rosneft, o întreprindere de stat, pur și simplu nu poate continua".

BP nu a precizat dacă intenționează să vândă participația de aproximativ 20% pe care o deține la Rosneft sau pur și simplu să se retragă. Orice potențial cumpărător ar trebui să navigheze printr-o rețea tot mai strânsă de sancțiuni economice care ar face orice tranzacție extrem de dificilă. 

Citește și: Oligarhul Oleg Deripaska, apel la pace și negocieri diplomatice

Într-o notă adresată angajaților, Looney a spus că vor exista "consecințe financiare" din această mișcare, care vor apărea în următoarele rezultate trimestriale. Un purtător de cuvânt a spus că ar putea exista o depreciere de până la 25 de miliarde de dolari. 

Compania cu sediul la Londra a confirmat că nu va mai contabiliza partea sa din rezervele de petrol și gaze, producția și profitul din participația sa la Rosneft. De asemenea, Looney va demisiona cu efect imediat din consiliul de administrație al companiei rusești, la fel ca și predecesorul său Bob Dudley.

De asemenea, BP va renunța și la celelalte afaceri ale sale din Rusia, care includ trei societăți mixte cu o valoare contabilă de aproximativ 1,4 miliarde de dolari.

Șoc financiar

Mutarea - și costurile financiare asociate - va fi o surpriză pentru investitori, luni. Acțiunile BP au crescut cu 15% în acest an, susținute de creșterea prețurilor petrolului chiar și în timp ce forțele rusești se masau la granița cu Ucraina.

La începutul lunii februarie, Looney încă susținea că BP ar putea "evita politica" în Rusia, care era "un membru important al sistemului energetic". Șocul provocat de marea incursiune militară a lui Putin în Ucraina a făcut această poziție de nesusținut. 

BP are o istorie mai lungă în Rusia față de alte companii petroliere. A fost una dintre primele companii petroliere majore occidentale care și-a stabilit prezența în Rusia după prăbușirea Uniunii Sovietice. 

Metoda patentată de Putin: Posturi călduțe pentru foști oficiali europeni

John Browne, directorul general de la acea vreme, a cumpărat o participație în Sidanco în anii 1990, care în cele din urmă s-a transformat în TNK-BP, un joint venture cu un grup de miliardari. Aceasta a oferit BP controlul operațional direct asupra câmpurilor petroliere rusești, cu un număr mare de angajați expatriați în țară. 

A fost o incursiune foarte profitabilă, dar și plină de tensiuni între oligarhi și partenerii lor occidentali. O bătălie acerbă pentru control, în 2012, a dus în cele din urmă la schimbarea de către BP a participației sale în TNK-BP pentru 17 miliarde de dolari în numerar și o mare parte din acțiunile Rosneft.

Participația BP în Rosneft, companie petrolieră controlată de Kremlin, a avut o mare încărcătură simbolică, marcând continuarea a trei decenii de activitate în această țară, dar, în multe aspecte practice, alianța a fost mai superficială decât pare. 

Deși BP a raportat cota sa din producția, rezervele și profitul Rosneft în scopuri contabile, nu a avut participații directe în niciunul dintre câmpurile Rosneft și nici acces fizic la hidrocarburile produse de acestea. 

Rușii impun noi condiții contractuale pentru achiziționarea de petrol

Compania cu sediul la Londra a primit însă dividende regulate de la Rosneft, care anul trecut s-au ridicat la 640 de milioane de dolari, comparativ cu fluxul de numerar operațional total al BP de 23,6 miliarde de dolari. 

Rosneft spune că această mutare "distruge cooperarea de succes de 30 de ani" a celor două companii. "Decizia a fost luată sub o presiune fără precedent din partea unor forțe angajate politic", se spune într-o declarație pe site-ul companiei.

BP avea cel mai mare interes în petrolul și gazele rusești, dar și alte companii occidentale din industria petrolului dețin, de asemenea, participații importante în țară. Operațiunile din Rusia ale TotalEnergies SE reprezintă aproximativ 1,5 miliarde de dolari din totalul fluxurilor sale de numerar, adică aproximativ 5%. Aceasta deține o participație la producătorul de gaze Novatek, precum și o participație importantă în proiectul Yamal LNG.

Shell are o participație importantă în proiectul de GNL condus de Gazprom PJSC, Sakhalin Energy, în timp ce Chevron Corp. și Exxon Corp. sunt prezente în domeniul lubrifianților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Economie
Grecia. Foto: Pexels.com

Grecia e optimistă în privinţa turismului, în 2025

Turismul elen arată semne pozitive în 2025.

Foto: Pexels.com
PPentrolier / Foto: Freepik
Foto: Arhiva

Avion de pasageri prăbuşit în Kazahstan

Tragedie aviatică în Kazahstan.

Nissan
Metrou București

Ce s-a decis în prima şedinţă a Guvernului Ciolacu 2

Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...

WhatsApp / sursa foto: Freepik.com

Iran, decizie istorică privind WhatsApp şi Google Play

Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.

Wall Street

Optimism pe Wall Street, în Ajunul Crăciunului

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.

foto: pexels.com

Greva de la Starbucks se extinde în SUA

Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...

Cereale / Sursa: Freepik.com
Turiștii caută alte orizonturi
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Telefon / FOTO: Frepik
Foto: Oana Pavelescu
Marcel Boloș / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Masa de craciu Foto: pexels.com
foto: pexels.com

Economia Marii Britanii, creştere ZERO. Ce urmează?

Economia Marii Britanii stagnează în trimestrul trei,...

Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis

pixel