Brexit ar putea înghiți 5,5% din PIB-ul Marii Britanii
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Acordul privind termenii retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană al premierului britanic Theresa May ar putea reduce PIB-ul cu 5,5% până în 2030 decât dacă Regatul Unit ar rămâne în blocul comunitar, se arată într-un studiu realizat de London School of Economics (LSE), King's College şi Institutul pentru studii fiscale.

Şi costul pentru finanţele publice ar putea fi de 1,8% din PIB, în urma impunerii de noi bariere comerciale şi a scăderii imigraţiei. Raportul, publicat de un think tank independent, The UK in a Changing Europe, porneşte de la premisa că în urma acordului va fi menţinută libera circulaţie a bunurilor dar, avertizează autorii, vor spori barierele autorităţilor de reglementare în domeniul bunurilor şi serviciilor.

Acordul va însemna sfârşitul liberei circulaţii a persoanelor, ceea ce va reduce imigraţia angajaţilor cu înaltă calificare sau a celor cu calificare redusă.

Dacă nu va fi acord

Toate acestea "ar putea reduce PIB-ul Marii Britanii cu 1,9% - 5,5% până în 2030 decât dacă Regatul Unit ar rămâne în blocul comunitar, diferenţa de la 1,9% la 5,5% reflectând "incertitudinile semnificative". Un astfel de impact economic major va avea implicaţii majore asupra finanţelor publice. "Aceste implicaţii nu vor compensa nici pe departe eventualele câştiguri rezultate din reducerea contribuţiilor la UE", se arată în raport.

Dacă nu va exista un acord Brexit, atunci declinul economiei britanice va fi de 3,5% - 8,7%, avertizează autorii. Şi Fondul Monetar Internaţional a avertizat luna aceasta că ieşirea din Uniunea Europeană fără un acord de retragere ar costa Marea Britanie aproximativ 6% din Produsul său Intern Brut, adică aproape patru ani de creştere economică.

FMI, care a lansat un avertisment cu privire la costul Brexitului şi înaintea referendumului din luna iunie 2016, a subliniat că ajungerea la un acord comercial cu UE ar permite reducerea la jumătate a pagubelor economice provocate de barierele comerciale şi de diminuarea investiţiilor străine şi imigraţiei.

În urmă cu două luni, directorul general al FMI, Christine Lagarde a declarat că se aşteaptă ca economia Marii Britanii, a cincea mare economie a lumii, să se contracte dacă ţara va ieşi din UE fără un acord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel