"A negocia o asemenea schimbare nu va fi uşor. Aceasta va implica redeschiderea acordului de retragere, un demers pentru care ştiu că apetitul partenerilor noştri europeni este limitat", a spus May în Camera Comunelor. "Cred însă că având un mandat din partea acestei adunări, pot obţine o asemenea schimbare", a adăugat ea.
Un reviriment major pentru premierul conservator care, în urmă cu câteva săptămâni, încă mai susţinea că "Tratatul de retragere" din UE, intens negociat întregi cu Bruxellesul, dar respins în urmă cu două săptămâni de Parlamentul de la Londra, este "cel mai bun" şi "singurul posibil".
Nu este renegociabil
Tratatul încheiat în noiembrie "nu este renegociabil", a răspuns, de la Bruxelles, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk. Tonul îl dăduse, mai devreme, președintele francez, Emmanuel Macron, care, din Cipru, a respins o asemenea eventualitate, afirmând că acordul este "cel mai bun acord posibil şi nu este renegociabil".
Citește și Amânarea Brexit-ului este iminentă
El a îndemnat guvernul britanic "să prezinte rapid" negociatorului-şef al UE, Michel Barnier, "următoarele etape care vor permite evitarea unei ieşiri fără acord pe care nimeni nu o doreşte, dar pentru care, din nefericire, trebuie să ne pregătim cu toţii".
Lira sterlină s-a prăbușit
Dacă doreşte să renegocieze acest text, Theresa May va trebui să ţină seamă, de asemenea, de o serie de amendamente votate marţi seară de deputații britanici. Unul dintre ele exclude o ieşire din Uniunea Europeană fără acord, altul reclamă modificarea Tratatului cu UE, mai ales a dispoziţiei cu privire la "backstop" vizând să evite revenirea la o frontieră fizică între provincia britanic Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.
A fost respins, în schimb, un amendament al deputatei laburiste (opoziţie) Yvette Cooper, care ar fi putut avea drept consecinţă amânarea datei Brexit-ului, prevăzută pentru 29 martie, votul negativ antrenând o prăbuşire a cursului lirei, semn al îngrijorării sectorului economic. "Extinderea articolul 50 nu va împiedica o ieşire fără acord", a subliniat Theresa May în cursul dezbaterilor, agajându-se, totuși, să prezinte un acord revizuit "imediat ce va fi posibil".
Dacă niciun acord nu va fi încheiat cu UE până la 13 februarie, premierul britanic şi-a anunţat intenţia de a organiza un vot pe 14 februarie asupra unei retrageri fără acord. Amendamentele votate marţi seară nu au însă un caracter obligatoriu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...