Brexit: Scenarii pentru Theresa May și Marea Britanie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Premierul Marii Britanii, Theresa May, sste hotărâtă să-și apere proiectul său de acord pentru Brexit și să-l impună, în pofida valului de demisii care i-a afectat guvernul și a unei rebeliuni din propriul partid.

După o zi nebună marcată de demisia mai multor miniștri ai guvernului, de rebeliunea din parlament împotriva proiectului de acord cu UE prezentat de premier și chiar după un complot în propria sa formațiune politică, ce va se întâmpla cu Brexitul? În cazul în care cel puțin 48 de deputați ai Partidului conservator - 15% din grupul tory în parlament - vor cere o nouă conducere, Theresa May va trebui să se confrunte cu un vot de încredere.

Dacă May va fi învinsă

Pentru ca Theresa May să fie răsturnată din funcție, este nevoie ca o majoritate din cei 315 deputați ai partidului să voteze împotriva ei. Purtătorul de cuvânt al premierului susține că șefa cabinetului britanic va lupta până la capăt. În cazul în care complotul eșuează, un vot similar, dacă va mai fi cazul, ar putea fi organizat peste un an. O victorie ar consolida pozițiile premierului și i-ar permite să impună proiectul său de acord privind ieșirea din Uniunea Europeană la data prevăzută, adică 29 martie 2019.

O înfrângere ar însemna alegerea unui noi lider dintre doi candidați selectați de deputații partidului, ceea ce ar dura săptămâni, vezi luni. Agenda Brexitului ar fi dată peste cap, fără a mai pune la socoteală faptul că noul premier ar putea solicita redeschiderea negocierilor cu Bruxelles-ul pe marginea Brexitului.

Dacă May triumfă

Premierul britanic a depășit deja cu o remarcabilă tenacitate mai multe crize politice de la venirea sa la putere, după referendumul din iunie 2016 care a decis Brexitul. Prin urmare, ea ar putea supraviețui unei eventuale moțiuni de încredere, putându-și duce la bun sfârșit programul de divorț cu UE. Deputații vor începe să studieze proiectul la începutul lunii decembrie, odată ce documentul va fi aprobat la summitul special al UE din 25 noiembrie.

Conservatorii dețin 315 din totalul de 650. Prin urmare, Theresa May are nevoie de susținerea celor 10 deputați ai micului partid unionist irlandez DUP, dar și de sprijinul mai multor deputați din cei 257 ai Partidului laburist pentru a trece cu bine provocarea din propria tabără.

Dacă parlamentul respinge acordul

Fie deputații britanici îi cer premierului May să renegocieze acordul cu UE, ipoteză respinsă cu fermitate de partea europeană, care care nu poate fi exclusă. Fie opoziția laburistă depune o moțiune de încredere împotriva guvernului și declanșează alegeri anticipate.

Dacă nu se ajunge la nici un acord

Parlamentul respinge acordul sau un nou lider refuză să mai discute cu UE. În acest caz, va fi un Brexit fără acord de ieșire. Un scenariu catastrofal pentru mediul de afaceri și pentru sectorul financiar din Marea Britanie.

Deși guvernul de la Londra spune că s-a pregătit pentru un astfel de scenariu, o ruptură brutală va provoca haos în porturile care leagă Regatul Unit de continentul european, îi va priva pe cetățenii europeni de statutul lor privilegiat și va conduce da peste cap transportul aerian de pasageri.

Negocieri pe ultima sută de metri ar putea limita degringolada din domeniile mai sus menționate, dar, pe ansamblu, vor prevala regulile Organizației mondiale a comerțului.

Un al doilea referendum?

Ideea nu încetează să câștige teren, deși Theresa May o respinge categoric. Dacă, totuși, se ajunge aici, britanicii vor trebui să se pronunțe în privința conținutului acordului obținut de premier, ba chiar de a ridica problema anulării Brexitului.

Dar aritmetica parlamentară și timpul limitat reprezintă obstacole majore. Este nevoie ca majoritatea deputaților să voteze în favoarea acestui scenariu. Analiștii sunt însă sceptici că vor fi întrunite condițiile, mai ales că ideea nu este nici pe placul laburiștilor.

Oricum, pentru organizarea referendumului ar fi necesare cinci luni. Asta ar însemna amânarea datei ieșirii Regatului Unit din UE. Dacă, firește, vor fi și europenii de acord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel