Iată întrebările adresate de jurnalişti ministrului pe această temă şi ce a răspuns Marcel Boloş:
Reporter: De ce veți ține cont, domnule ministru, în construirea bugetului pentru anul 2024?
Marcel Boloş: De realitatea cu care ne confruntăm la sfârșitul anului în privința deficitului bugetar. Este un lucru de la care trebuie să pornim cu aceste măsuri. Sper să ajungem într-o situație în care să ne permitem reajustarea programului de convergență. Ce înseamnă acest lucru? România, pentru anul 2023, prin programul de convergență, ar avea 3% din PIB deficit bugetar, iar în acest context ar trebui să reducem deficitul bugetar, de la cât o fi la sfârșitul anului, până la acei 3% din PIB. Apoi, avem iarăși două realități pentru anul viitor în construcția bugetară, că vrem, că nu vrem, că există discuții pe această temă -este cea a reformelor pe care le avem prin PNRR - reforma pensiilor generale, care spune foarte clar despre reașezarea și indexarea pensiilor. Avem reforma - a doua realitate - reforma salarizării unice, care, de asemenea, vorbește despre salariul egal la muncă egală, și știm bine ce s-a întâmplat, din punct de vedere al respectării acestui principiu, în sectorul public, și eu cred - al patrulea lucru -, continuarea acestor reforme începute, fie că discutăm de cheltuielile publice ale statului, fie că discutăm de cheltuielile companiilor de stat, încă mai este loc pentru ca măsurile să poată continua încât statul român să ajungă și modelul de finanțe al României să fie unul sănătos, în care investițiile să fie cele care generează creșterea economică și nu consumul alimentat din datoria publică, care nu poate să ducă pe termen lung la ceva sustenabil și România să intre într-un proces de însănătoșire a dezvoltării sale economice.
Reporter: Când va fi gata legea bugetului?
Marcel Boloş: De săptămâna viitoare vor începe primele discuții, cred, sper, în coaliție, fiindcă, din punctul meu de vedere - dar aici coaliția de guvernare va hotărî, proiectul de lege privind bugetul de stat ar trebui să fie trimis la Parlament în cursul acestui an, pentru că sunt două realități, o realitate este cea legată de ajustare a programului de convergență.
Reporter: Coaliția înțelege ambele realități, domnule ministru, despre care vorbiți dvs.?
Marcel Boloş: Devreme ce avem această perspectivă a primelor discuții pe tema bugetului de stat, eu cred că da, adică coaliția de guvernare este cea care decide rostul nostru, al Ministerului de Finanțe, să avem varianta de proiect de buget elaborat și derulat conform tehnicilor bugetare pe care le parcurgem. Dar spuneam de cele două realități. Prima este cea legată de ajustarea programului de convergență cu ținta de deficit bugetar ajustată și a doua realitate este cea a anului electoral 2024 și nu cred că ar fi foarte indicat ca în 2024 să discutăm de aprobarea proiectului de lege privind bugetul de stat, în condițiile în care fiecare va dori să își lase amprenta asupra bugetului și asupra alocărilor de fonduri pentru cheltuielile publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...