Bulgaria și România, printre țările cel mai afectate de importurile rapide din Ucraina
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bulgaria, România, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia sunt ţările cele mai grav afectate
Bulgaria, România, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia sunt ţările cele mai grav afectate
Chiar dacă Bulgaria sprijină aşa-numitele culoare de solidaritate, pentru a ajuta Ucraina să îşi exporte produsele agricole, a descoperit că, din păcate, aceste culoare sunt în practică canale pentru importuri într-un timp extrem de rapid în Uniunea Europeană, a declarat luni Georgi Sabev, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii din Bulgaria.

Potrivit lui Georgi Sabev, Bulgaria, România, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia sunt ţările cele mai grav afectate de aceste importuri de produse ucrainene scutite de taxe, iar în cazul Bulgariei importurile de seminţe de floarea soarelui sunt o problemă serioasă, în timp ce pentru alte ţări problema o reprezintă importurile de grâu şi porumb.

"Importurile de grâu din Ucraina şi Bulgaria au crescut, însă situaţia cu privire la seminţele de floarea soarelui este incomparabilă. În decurs de un an importurile au crescut de peste 20 de ori de la 37.000 de tone în 2021 până la peste 830.000 de tone în 2022", a spus secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii din Bulgaria.

Georgi Sabev a mai spus că în cursul săptămânii trecut s-a întâlnit cu comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski şi i-a spus că cele 16,75 milioane de euro alocate Bulgariei de la fondurile din rezerva de criza agricolă nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile suportate de fermierii bulgari din cauza importurilor din Ucraina. "Comisarul a promis că va revizui reglementările. Am fost asiguraţi de colegii noştri din România că şi ei au cerut o majorare a fondurilor pentru că şi ei cred că sunt insuficiente. Sper că executivul comunitar va ţine seama de solicitarea noastră", a spus oficialul bulgar.

Ministerul Agriculturii din Bulgaria este în contact cu producătorii de cereale care au de gând să organizeze proteste în perioada 29-31 martie. "Îi susţinem pe producătorii bulgari de cereale în protestele lor. Această problemă ar trebui să fie vizibilă", a spus Georgi Sabev.

Carne de miel mai ieftină din Bulgaria

Mielul bulgăresc nu are deschidere către piețele externe, din cauza eșecurilor din industrie, fiind afectată chiar și piața internă, care se micșorează activ.

Sectorul de creștere al ovinelor și caprinelor ar putea dispărea în câțiva ani dacă se continuă în acest fel, cred doi experți în creșterea oilor din Bulgaria. Este vorba despre Vasil Nikolov din orașul Zemen și Boyko Sinapov din Kardzhaliysko, care se află și în consiliul de conducere al Uniunii Crescătorilor Bulgari de Vite.

Ambii sunt convinși că eșecul afacerilor lor autohtone a fost planificat și provocat de intrarea Bulgariei în UE. Conform acestora, după aderare, administrația a lucrat împotriva producătorilor de carne și lapte bulgari și nu i-a sprijinit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel