Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Potrivit lui Georgi Sabev, Bulgaria, România, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia sunt ţările cele mai grav afectate de aceste importuri de produse ucrainene scutite de taxe, iar în cazul Bulgariei importurile de seminţe de floarea soarelui sunt o problemă serioasă, în timp ce pentru alte ţări problema o reprezintă importurile de grâu şi porumb.
"Importurile de grâu din Ucraina şi Bulgaria au crescut, însă situaţia cu privire la seminţele de floarea soarelui este incomparabilă. În decurs de un an importurile au crescut de peste 20 de ori de la 37.000 de tone în 2021 până la peste 830.000 de tone în 2022", a spus secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii din Bulgaria.
Georgi Sabev a mai spus că în cursul săptămânii trecut s-a întâlnit cu comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski şi i-a spus că cele 16,75 milioane de euro alocate Bulgariei de la fondurile din rezerva de criza agricolă nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile suportate de fermierii bulgari din cauza importurilor din Ucraina. "Comisarul a promis că va revizui reglementările. Am fost asiguraţi de colegii noştri din România că şi ei au cerut o majorare a fondurilor pentru că şi ei cred că sunt insuficiente. Sper că executivul comunitar va ţine seama de solicitarea noastră", a spus oficialul bulgar.
Ministerul Agriculturii din Bulgaria este în contact cu producătorii de cereale care au de gând să organizeze proteste în perioada 29-31 martie. "Îi susţinem pe producătorii bulgari de cereale în protestele lor. Această problemă ar trebui să fie vizibilă", a spus Georgi Sabev.
Carne de miel mai ieftină din Bulgaria
Mielul bulgăresc nu are deschidere către piețele externe, din cauza eșecurilor din industrie, fiind afectată chiar și piața internă, care se micșorează activ.
Sectorul de creștere al ovinelor și caprinelor ar putea dispărea în câțiva ani dacă se continuă în acest fel, cred doi experți în creșterea oilor din Bulgaria. Este vorba despre Vasil Nikolov din orașul Zemen și Boyko Sinapov din Kardzhaliysko, care se află și în consiliul de conducere al Uniunii Crescătorilor Bulgari de Vite.
Ambii sunt convinși că eșecul afacerilor lor autohtone a fost planificat și provocat de intrarea Bulgariei în UE. Conform acestora, după aderare, administrația a lucrat împotriva producătorilor de carne și lapte bulgari și nu i-a sprijinit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...