Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Guvernul ia în considerare achiziţionarea unei participaţii de aproximativ 25% în proiectul terminalului LNG şi cel mai probabil va participa alături de operatorul reţelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria (Bulgartransgaz).
"Bulgaria vrea să devină acţionar al proiectului deoarece astfel ne putem asigura furnizarea gazelor naturale din diverse surse, inclusiv din SUA", a afirmat Petkova după ce s-a întâlnit cu ambasadorul Statelor Unite în Bulgaria.
În prezent, Bulgaria îşi asigură peste 95% din necesarul de gaze naturale prin importurile de la compania rusă Gazprom.
Gastrade, parte a grupului energetic elen Copelouzos, dezvoltă proiectul terminalului LNG de lângă oraşul grecesc Alexandroupolis şi marţi a lansat un test de piaţă pentru acea facilitate.
Capacitatea anuală estimată a terminalului este de 6,1 miliarde metri cubi. El ar urma să furnizeze LNG către sud-estul Europei prin gazoductul IGB care va lega Grecia de Bulgaria.
Gazoductul ar urma să devină operaţional în semestrul doi din 2020, a anunţat Petkova.
În 2017, operatorul reţelei de gazoducte din Grecia, DESFA, a acceptat să participe la proiect.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Gastrade ar urma să deţină o participaţie de cel puţin 20% în timp ce GasLog, operator de transport LNG, încă 20% din proiect. De asemenea, şi-a exprimat interesul în proiect şi Cheniere Energy, un exportator american de LNG.
Bulgaria, care are ambiţia de a se transforma dintr-o ţară de tranzit pentru gazul rusesc într-un centru de tranzacţionare a energiei, a anunţat recent că va demara un studiu de fezabilitate pentru crearea unui hub de gaze naturale (denumit "Balkan") la portul Varna de la Marea Neagră.
Planul este sprijinit de Comisia Europeană şi vine după anularea de către Gazprom a proiectului South Stream, prin care ar fi livrate către Europa Centrală gaze ruseşti prin Marea Neagră, via Bulgaria. Proiectul a fost abandonat în luna decembrie 2013 din cauza poziţiei Bulgariei şi a presiunilor venite de la Bruxelles.
În prezent, Bulgaria transportă anual aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaz rusesc spre Turcia dar aceste livrări s-ar putea opri în 2019 dacă Rusia reuşeşte să finalizeze gazoductul TurkStream.
De asemenea, Bulgaria speră să atragă gaze naturale din Azerbaidjan, LNG din Grecia, Qatar şi alte regiuni.
Costul construirii hub-ului este estimat la 1,4 miliarde de euro (1,73 miliarde de dolari) - 2,4 miliarde de euro (2,96 miliarde de dolari) şi vor fi folosite conducte noi şi existente din Bulgaria precum şi interconectorul construit cu România, Serbia şi Turcia, şi eventual un gazoduct submarin din Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...