Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Autoritățile americane au declarat joi că Ignatova a fost creierul din spatele OneCoin, pe care au numit-o una dintre cele mai mari scheme piramidale din istorie. Deși Ignatova a susținut că OneCoin era susținută de un blockchain, acesta era inexistent, a declarat Michael Driscoll, șeful biroului din New York al Biroului Federal de Investigații.
"Ignatova avea un CV excelent, se pare că a studiat dreptul la Oxford și a lucrat la McKinsey, dar acum se află pe lista primilor 10 lideri de carteluri, răpitori și criminali", a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, procurorul Damian Williams.
SUA au desecretizat un act de acuzare împotriva ei în 2019, acuzând-o de fraudă electronică, conspirație pentru spălare de bani și fraudă cu valori mobiliare. FBI oferă o recompensă de 100.000 de dolari pentru informații care să conducă la arestarea ei. Isprăvile ei au devenit subiectul unui podcast de succes al BBC "The Missing Cryptoqueen".
Fără valoare reală
OneCoin a generat venituri de 3,4 miliarde de euro din al patrulea trimestru din 2014 până în al treilea trimestru din 2016, dar nu avea nicio valoare reală și nu putea fi folosită pentru a cumpăra nimic, potrivit procurorilor. A funcționat ca o rețea de marketing pe mai multe niveluri care plătea comisioane celor peste 3 milioane de membri ai săi din întreaga lume pentru recrutarea altora care să cumpere pachete OneCoin, au declarat procurorii.
Ignatova care are cetățenie germană a creat OneCoin în 2014 și a condus organizația, potrivit lui Michael Driscoll. Aceasta a operat în întreaga lume, inclusiv în SUA, și la un moment dat a susținut că are cel puțin trei milioane de investitori.
Ignatova a ținut conferințe în întreaga lume în care îndemnâna investitori să se alăture "revoluției financiare" și promițându-le că OneCoin "va transforma viața persoanelor nebancare", a declarat Williams. În schimb, ea "nu făcea decât să profite de speculațiile frenetice din primele zile ale criptomonedelor".
După ce a devenit suspicioasă că SUA o urmăreau, Ignatova s-a urcat într-un zbor spre Grecia și apoi a dispărut, a declarat Driscoll, menționând că bulgăroaica are legături strânse cu Rusia și Grecia și se crede că a călătorit în alte țări din Europa de Est și în Emiratele Arabe Unite.
Fratele ei a fost arestat
Fratele lui Ignatova, Konstantin Ignatov, a fost arestat în martie 2019 în Los Angeles. Ulterior, el a pledat vinovat la acuzații de fraudă și spălare de bani și a depus mărturie pentru procurori împotriva lui Mark S. Scott, un avocat care a fost găsit vinovat că a ajutat la spălarea a aproape 400 de milioane de dolari din OneCoin. Scott contestă verdictul, spunând că există dovezi că Konstantin Ignatov a mințit sub jurământ.
Un alt bărbat, David Pike, a pledat vinovat în octombrie la acuzația de conspirație pentru fraudă bancară. El a fost condamnat la doi ani cu posibilitatea de eliberare condiționată în martie.
Europol a plasat-o luna trecută pe lista celor mai căutate persoane și a oferit o reconpensă de 5.000 de euro (5.200 de dolari) pentru informații care duc la capturarea ei.
Citește și: Regina criptomonedelor, dată în urmărire europeană
Fondatoarea criptomonedei OneCoin a fost plasată pe lista celor mai căutate persoane de către agenția europenă de aplicare a legii Europol, pentru rolul său într-o fraudă de miliarde de dolari.
Ruja Ignatova, cunoscută sub numele de "regina criptomonezilor", "este suspectată că a determinat investitori din întreaga lume să investească în această "monedă" de fapt fără valoare", a precizat Europol pe site-ul său. Agenția oferă o recompensă de 5.000 de euro pentru informații care vor duce la arestarea lui Ignatova, în vârstă de 41 de ani.
OneCoin susținea că are peste 3 milioane de membri în întreaga lume. Generând venituri de 3,4 miliarde de euro din trimestrul al patrulea al anului 2014 până în trimestrul al treilea din 2016, a funcționat ca o rețea de piață pe mai multe niveluri care plătea comisioane membrilor din întreaga lume pentru recrutarea altora, au declarat procurorii în 2019 în fața unui tribunal din SUA.
Afacerea OneCoin a fost construită pe vânzarea de pachete educaționale de tranzacționare a criptomonedelor către membrii săi, care au fost stimulați cu comisioane pentru a le vinde și altor membri noi, în fond un fel de joc piramidal. OneCoin a susținut că numărul membrilor săi a ajuns la 3 milioane de persoane în perioada de vârf a schemei, care a făcut victime din întreaga lume. Citeșe mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...