Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,19 miliarde de lei la capitalizare, 1,64%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 7,91%, în comparaţie cu săptămâna anterioară.
Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de Agerpres, capitalizarea bursieră a ajuns la 196,563 miliarde de lei, în perioada 14 - 18 noiembrie 2022, de la 193,372 miliarde de lei în săptămâna 7 - 11 noiembrie 2022.
Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 154,148 milioane de lei, în scădere faţă de 167,400 milioane de lei, în săptămâna anterioară.
Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost marţi, 15 noiembrie, când s-a înregistrat un rulaj de 40,589 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, vineri, 18 noiembrie, cu o valoare a tranzacţiilor de 15,611 milioane de lei.
Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti - BET - a închis săptămâna la 11.681,25 de puncte.
Acţiunile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, generând tranzacţii de 47,044 milioane de lei şi o creştere a preţului cu 3,23%.
În topul tranzacţiilor se mai află titlurile OMV Petrom, cu schimburi de 17,494 milioane lei (-1,11%) şi acţiunile Fondului Proprietatea, cu tranzacţii de 15,477 milioane de lei (3,51%).
Cele mai importante creşteri ale cotaţiilor au fost înregistrate de acţiunile SIF Hoteluri (+23,53%), Electrica (+15,17%) şi Conted (+14,78%).
La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acţiunile Societăţii de Construcţii Napoca, cu un declin de 27,19%, urmate de cele ale Carbochim (-18,30%) şi ale Dafora (-15,94%).
Prețurile au scăzut așa cum se întâmplă în mod obișnuit doar primăvara pentru că după mai mult de doi ani China a anunțat că intenționează să relaxeze restricțiile impuse din cauza pandemiei de Covid-19.
Aceasta include o reducere a perioadei obligatorii de carantină, care a cauzat nenumărate probleme pentru economia țării. Fiind unul dintre cei mai mari producători și consumatori de metale și minerale din lume, decizia țării pare a fi o rază de speranță pentru industrie.
Într-adevăr, decizia a oferit un mare impuls pentru lumea metalelor, care în ultimii doi ani nu s-a simțit deloc bine. Prețurile mai multor metale industriale au sărit semnificativ vineri în urma anunțului. Bineînțeles, acest lucru a fost determinat nu numai de relaxarea unor restricții, ci și de așteptările reînnoite că China va renunța în curând în totalitate la politica sa de zero-COVID.
Vestea a făcut ca prețurile metalelor să urce
Reacția generală a pieței a fost imediată. Cuprul la trei luni la Bursa de metale din Londra (LME) a urcat cu 3,4%, cel mai ridicat nivel din 22 iunie 2022. Între timp, cel mai tranzacționat contract de cupru din decembrie de pe Shanghai Futures Exchange a urcat cu 1,5%, la 9515,30 dolari americani (67.630 yuani) pe tonă. Acest lucru a reprezentat cele mai ridicate niveluri din ultimele aproximativ cinci luni.
Minereul de fier a crescut și el vinerea trecută. Într-adevăr, cel mai tranzacționat minereu de fier pentru luna ianuarie la Bursa de Mărfuri din Dalian, DCIOcv1, a încheiat tranzacțiile din timpul zilei cu 5% mai sus, la 99,86 dolari americani (708,50 yuani) pe tonă. Prețurile de referință pentru produsele siderurgice și alte inputuri pentru fabricarea oțelului au crescut, de asemenea, câștigurile. Acest lucru este de așteptat, deoarece China rămâne principalul producător mondial de oțel,
Până în prezent, buna dispoziție continuă să se extindă și în această săptămână. Prețurile cuprului de la Londra au crescut ușor luni și, în prezent, se află aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni. Contractele futures pentru minereul de fier din Singapore au fost, de asemenea, în creștere, urcând cu 5%, până la 95,85 dolari SUA/t.
Cu excepția aluminiului, aproape toate piețele de metale industriale par să aprobe relaxarea restricțiilor COVID de către China. Într-adevăr, restricțiile pandemice ale Chinei au fost doar o parte a problemei, invazia Rusiei în Ucraina nu a făcut decât să exacerbeze problemele comerciale globale.
China mai are încă mult de lucru
Există multe teorii cu privire la motivul pentru care China a inițiat această răsturnare de situație care trebuia să aibă loc de mult timp. Unii suspectează că decizia Chinei de a minimiza impactul restricțiilor COVID a avut legătură cu faptul că LME nu a interzis metalul rusesc. În condițiile în care piețele de metale erau pe punctul de a lua o turnură periculoasă, trebuia făcut ceva.
Fără îndoială, restricțiile zero-Covid ale Chinei au avut un impact drastic asupra sectorului său de producție și asupra cererii de metale industriale. Dar aceasta este doar jumătate din poveste. Cealaltă jumătate este reprezentată de pierderea cererii în sectorul imobiliar din China. Aceasta înseamnă că această scurtă perioadă de creștere a prețurilor metalelor se poate bucura de sustenabilitate pe termen mediu doar dacă piața de consum își revine.
În acest sens, piața imobiliară din China și-a continuat prăbușirea din octombrie. Importurile de cupru sub formă brută și de produse din cupru au scăzut cu 1,5% față de anul trecut. În cazul oțelului pentru locuințe, scăderea cererii a fost de aproape 30%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...