Bursa de la Bucureşti a deschis cu dreptul prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursa de la Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de luni.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe toţi indicii şedinţa de luni, cu tranzacţii de 2,028 milioane de lei (415.000 euro), efectuate în 35 de minute după începerea operaţiunilor.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, a urcat cu 0,73%, iar indicele BET-Plus, ce arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,72%.

De asemenea, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a înregistrat o creştere de 0,67%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a câştigat 0,8%.

La indicele BET-FI al SIF-urilor s-a înregistrat o creştere de 0,22%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a urcat cu 1,13%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era pe plus cu 0,17%.

Potrivit informaţiilor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Erste Group Bank AG (+2,67%), Antibiotice (+2%) şi Romgaz (+1,99%).

Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (-4,04%), Bursa de Valori Bucureşti (-2,7%) şi Bittnet Systems SA Bucureşti (-1,15%). 

 

Vezi şi: Acțiunile europene, în creștere, dolarul scade, vești bune din China

 

Principalele burse europene au deschis în creștere vineri, pe fondul unui nou apetit pentru risc din partea Chinei, după două sesiuni consecutive de cerneală roșie din cauza anunțurilor băncilor centrale.

La Paris, CAC 40 a câștigat 0,92%, până la 6.301,03 puncte, în jurul orei 0845 GMT. La Londra, FTSE 100 a avansat cu 0,71%, iar la Frankfurt, Dax a câștigat 0,75%.

Pe ansamblul săptămânii, indicele CAC 40 de la Paris a crescut cu 0,45%, iar indicele pan-european Stoxx 600 cu 0,40%.

Se prefigurează o revenire și peste Ocean

Contractele futures pe principalii indici americani prefigurează, de asemenea, o revenire după patru sesiuni consecutive de scăderi legate de Fed și de comentariile președintelui său Jerome Powell, care a afirmat că o pauză în înăsprirea monetară este "foarte prematură".

Banca Angliei (BoE) a insistat asupra riscului de recesiune a economiei britanice, după o creștere cu trei sferturi de punct a ratelor sale.

În așteptarea raportului privind locurile de muncă din SUA, tendința pozitivă a piețelor de acțiuni este determinată de China. Speranțele pentru o relaxare a restricțiilor sanitare în țară s-au întărit, în timp ce un raport al Bloomberg indică faptul că primele inspecții americane ale documentelor de audit ale companiilor chineze listate pe Wall Street au fost finalizate mai devreme decât se aștepta, un semn de satisfacție din partea Washingtonului.

Aversiune față de risc

Scăderea aversiunii față de risc se reflectă în scăderea cu 0,32% a dolarului față de principalele valute, în condițiile în care moneda americană a atins joi un maxim al ultimelor două săptămâni. Randamentele obligațiunilor din Europa au scăzut și ele, cu un randament al obligațiunilor germane pe 10 ani de 2,22% și cu un randament al obligațiunilor americane pe 10 ani practic neschimbat, de 4,13%.

În rândul principalelor piețe bursiere europene, revenirea a fost condusă de sectoarele expuse la China, cum ar fi resursele de bază (+3,75%), industria auto (+1,01%) și bunurile de lux.

Pe domenii de activitate

Grupurile miniere Anglo American și Rio Tinto au avansat cu 6,30%, respectiv 4,90%, în timp ce Richemont, Kering, LVMH și Hermès au crescut cu 1,74% până la 3,79%.

În sectorul auto, Renault a câștigat 0,95%, deoarece directorul general al Nissan a declarat că discuțiile dintre cele două grupuri se concentrează pe investiții în vehicule electrice.

Sectorul bancar (+1,07%) este, de asemenea, căutat după rezultatele peste așteptări ale Société Générale (+5,68%) din trimestrul al treilea. BNP Paribas, Crédit Agricole și Commerzbank au câștigat 0,7% până la 2,03%.

Rezultatele sau previziunile trimestriale de la JCDecaux (+11,93%), Eiffage (+0,50%) și Pirelli (+4,51%) au fost bine primite, în timp ce cele de la Euronext (-5,46%), Enel (-2,78%) și Leonardo (-6,27%) au dezamăgit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel