Bursa de la Bucureşti a deschis, joi, în creştere pe aproape toţi indicii
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursa de Valori București / Foto: BVB.ro
Bursa de Valori București / Foto: BVB.ro
Semnal pozitiv de la bursă. 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de joi, iar rulajul depăşea 2,06 milioane de lei (419.806 euro) după aproximativ 45 de minute de la debutul operaţiunilor.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, s-a apreciat cu 0,27%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a consemnat un avans de 0,26%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a deschis în urcare cu 0,15%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a "câştigat" 0,35%.

În schimb, indicele BET-FI al SIF-urilor s-a depreciat cu 0,35%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a consemnat un avans de 0,07%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a înregistrat o depreciere de 0,17%.

Potrivit informaţiilor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Dafora (4,17%), Erste Group Bank (3,04%) şi Digi Communications (1,99%).

Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Electromagnetica (-4,29%), SIF1 Banat-Crişana (-2,80%) şi SIF4 Muntenia (-2,79%). 

 

Citeşte şi: Prețul gazelor a crescut din nou, dar acum din cauza Comisiei Europene

 

Faptul că Executivul european a refuzat să introducă o măsură intens discutată în ultimul timp privind plafonarea prețului la gaze, a stimulat piața.

Preţul gazelor naturale la bursele din Marea Britanie şi Ţările de Jos a crescut miercuri, după ce Comisia Europeană a omis să includă o propunere anterioară, vizând plafonarea preţurilor pentru gazele naturale importate, în pachetul său de măsuri destinat combaterii exploziei preţurilor la energie, transmite Reuters.

În jurul orei 15:08 GMT, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru contractele futures cu livrare în luna următoare au crescut cu 20,50 euro, până la 215 euro pentru un Megawatt oră (MWh). În cazul contractelor cu livrarea în ziua următoare, creşterea a fost de 16,50 euro, până la 211 euro pentru un MWh.

Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de măsuri destinat să protejeze cetăţenii şi companiile de creşterea preţurilor la energie. Planul include o taxă pe profiturile excesive generate de companiile din energie şi reducerea consumul de electricitate în întregul bloc comunitar.

În schimb, Executivul comunitar a renunţat la un plan iniţial care prevedea plafonarea preţului pentru gazele naturale importate din Rusia. Ţările membre UE au opinii diferite când vine vorba de impactul unui plafon de preţ asupra eforturilor Europei de a-şi asigura aprovizionarea cu energie la iarnă.

"În condiţiile în care şansele pentru un plafon de preţ la gaze au scăzut, piaţa continuă să evolueze pe tendinţa înregistrată în ultimele zile", au apreciat analiştii de la Engie EnergyScan.

Chiar dacă Europa şi-a atins, mai devreme, ţinta de a-şi umple depozitele de gaze până la 80% din capacitate până în luna noiembrie, îngrijorările cu privire la livrările de gaze la iarnă continuă să planeze asupra pieţei.

"Mai multe luni de dispute geopolitice au dat peste cap piaţa europeană a gazelor iar preţurile volatile decurg din lipsa aprovizionării, posibilele intervenţii pe piaţă şi incertitudinea generală", a apreciat Zongqiang Luo, analist la Rystad.

Livrările de gaze naturale spre est prin conducta Yamal-Europe, dinspre Germania spre Polonia, au scăzut miercuri dimineaţa în timp ce livrările de gaze dinspre Rusia spre Europa via Ucraina erau stabile iar conducta Nord Stream 1 a rămas închisă.

Pe piaţa europeană a cărbunelui, contractul de referinţă era în creştere cu 2,44 euro, până la 72,19 euro pe tonă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel