Bursa de la Bucureşti a închis din nou în scădere şedinţa zilei
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere şedinţa de joi; tranzacţii de aproape 54 milioane de lei.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de joi, cu o valoare a tranzacţiilor de 53,63 milioane de lei (10,9 milioane de euro), din care 46,09 milioane de lei (9,37 milioane de euro) au fost schimburi cu acţiuni.

Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,14%, până la 11.914,53 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat un declin de 0,08%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a încheiat pe minus cu 0,20%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a câştigat 0,15%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,28%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat o coborâre de 0,70%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a depreciat cu 0,52%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile OMV Petrom, cu 19,67 milioane de lei, urmate de titlurile Băncii Transilvania, care au generat schimburi în valoare de 4,34 milioane de lei, şi de cele ale Romgaz - 3,35 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile UCM Reşiţa (+10,29%), Alro (+3,59%) şi Chimcomplex (+2,42%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Condmag (-7,69%), Artego (-3,82%) şi Electroargeş (-2,75%). 

 

Nicu Marcu (ASF): Bursa de Valori Bucureşti reprezintă principala instituţie a pieţei de capital autohtone

 

Bursa de Valori Bucureşti reprezintă principala instituţie a pieţei de capital autohtone, precum şi locul unde managementul riscului e mobilizat în profitul prosperităţii, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, la evenimentul aniversar prin care BVB sărbătoreşte 140 de ani de la înfiinţare.

"Dat fiind imperativul actual al protejării stabilităţii financiare naţionale, am ales să vorbesc astăzi despre relaţiile dintre Bursa de Valori Bucureşti şi Autoritatea de Supraveghere Financiară din această perspectivă. Dacă Autoritatea este un pivot normativ esenţial al sistemului financiar românesc, Bursa de Valori Bucureşti reprezintă principala instituţie a pieţei de capital autohtone. Dacă Autoritatea se situează sub semnul prudenţei instituţionale, BVB este locul unde managementul riscului e mobilizat în profitul prosperităţii. În acord cu celebrul dicton al filosofului Seneca, potrivit căruia "norocul este ceea ce se întâmplă când pregătirea întâlneşte prilejul", consider că între ASF şi BVB există o sinergie naturală pe care avem obligaţia de a o întreţine şi dezvolta. Astfel, dinamica tranzacţiilor de la BVB reprezintă nu doar o expresie a sănătăţii economice naţionale ci şi un indicator elocvent pentru eforturile de supraveghere experimentate cu succes de ASF în ultimii ani. Nu este, deci, surprinzător faptul că, într-un moment atât de critic pentru pieţele şi serviciile de investiţii financiare, Autoritatea de Supraveghere Financiară tinde să imprime şi Bursei priorităţile sale de acţiune. Astfel, ASF se concentrează pe îndatoririle de a supraveghea evoluţia pieţelor, de a monitoriza, înţelege şi evalua riscurile nu numai la adresa investitorilor, dar şi a pieţelor şi stabilităţii financiare", a spus Nicu Marcu.

Preşedintele ASF a afirmat că, într-o lume traversată de bulversări economice şi politice structurale, ar trebui să privim cu precauţie la modul în care se manifestă economia globală şi cea autohtonă şi să acţionăm cu prudenţă pentru păstrarea stabilităţii financiare.

"Dacă anul 2022 a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru economia globală, previziunile legate de perenizarea recesiunii în 2023 se fac din ce în ce mai mult auzite. OECD subliniază chiar că perspectivele pentru economia globală s-au "întunecat" şi acest lucru a fost exacerbat şi de invadarea Ucrainei. Toate prognozele iniţiale cu privire la caracterul tranzitoriu al inflaţiei s-au dovedit excesiv de optimiste, iar creşterea preţurilor şi recesiunea rămân ameninţările principale pentru economiile lumii. În astfel de vremuri incerte, stabilitatea financiară a generaţiei prezente dar şi a generaţiilor viitoare depinde foarte mult de nivelul de cunoaştere şi de corecta utilizare a produselor şi serviciilor financiare. În raport cu BVB, Autoritatea de Supraveghere Financiară rămâne consecventă misiunii sale strategice. Această misiune vizează stabilitatea financiară a celor trei pieţe supravegheate prin dezvoltarea lor în acord cu exigenţele economiei de piaţă, insistând în mod particular pe interesul publicului larg, consumator de produse şi servicii financiare", a declarat Nicu Marcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel