Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,04%, până la 12.176,46 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o scădere cu 0,01%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a înregistrat o depreciere de 0,07%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis în scădere cu 0,36%.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a închis şedinţa în scădere cu 0,11%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat o apreciere de 0,09%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a închis în scădere cu 0,18%.
Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 19,42 milioane de lei, urmate de titlurile OMV Petrom, care au generat schimburi în valoare de 8,86 milioane de lei, şi de cele ale Fondului Proprietatea, de 4,74 milioane de lei.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Artego (+3,85%), Vrancart (+3,53%) şi Mecanică Fină (+3,29%).
Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Condmag (-10%), Şantierul Naval Orşova (-6,70%) şi Dafora (-4%).
Te-ar putea interesa și:
Aurul rușilor a ajuns în mâinile unor firme obscure după retragerea JP Morgan și HSBC
În condițiile în care aurul rusesc este exclus de pe piețele occidentale, companii puțin cunoscute intervin pentru a ajuta lingourile țării să găsească noi cumpărători.
Lingourile rusești au devenit tabu după invazia Ucrainei și au fost blocate vara trecută de interdicțiile de import impuse de Grupul celor șapte națiuni și de Uniunea Europeană. Acest lucru a creat o mare durere de cap pentru uriașa industrie auriferă din Rusia - propria piață neputând absorbi cele 20 de miliarde de dolari de metal extras în fiecare an, lăsând banca centrală sau cumpărătorii străini să preia restul.
Zeci de firme de logistică și comercianți care sunt jucători mici în sectorul aurului au preluat de atunci comerțul cu lingouri rusești, potrivit datelor firmei de urmărire a comerțului ImportGenius, bazate pe cifrele vamale rusești pentru primele șase luni de la declanșarea războiului. Și în loc ca transporturile masive să ajungă la Londra pentru a sta în seifurile unor bănci de top precum JPMorgan Chase & Co. și HSBC Holdings Plc, livrările rusești se îndreaptă pe bucăți către locuri precum Emiratele Arabe Unite, Hong Kong și Turcia, unde nu există restricții.
Este un alt exemplu al modului în care comerțul global cu mărfuri este redirecționat în urma războiului Rusiei din Ucraina. Sancțiunile G-7 și UE interzic importul de aur rusesc pe propriile piețe și interzic companiilor să îl comercializeze în altă parte. Dar firmele din alte țări au în continuare voie să tranzacționeze metalul rusesc datorită lipsei de sancțiuni secundare, astfel încât nu există nicio sugestie că se încalcă vreo regulă. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...