Bursa de la Bucureşti a închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de marţi

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursa de la Bucureşti
Bursa de la Bucureşti
Cifrele zilei de la Bursa de Valori Bucureşti. 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere pe aproape toţi indicii şedinţa de marţi, iar valoarea tranzacţiilor s-a situat la 27,52 milioane de lei (5,59 milioane de euro).

Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,35%, până la 12.244,17 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o scădere cu 0,38%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a încheiat pe minus cu 0,30%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 0,30%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,24%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat o urcare cu 0,12%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a apreciat cu 0,36%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Fondului Proprietatea, cu 9,06 milioane de lei, urmate de titlurile OMV Petrom, care au generat schimburi în valoare de 3,36 milioane de lei, şi de cele ale BRD - Groupe Societe Generale - 2,21 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile UCM Reşiţa (+14,50%), Promateris (+5,94%) şi Şantierul Naval Orşova (+5,06%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Dafora (-2,67%), Aerostar (-2,58%) şi SSIF BRK Financial Group (-2,21%).

 

Vezi şi: Investitorii ezită, astfel că prețul petrolului scade

 

Prețul petrolului a scăzut din nou marți, cele două referințe ale aurului negru nereușind să mențină creșterile din ziua precedentă. Trendul ascendent a început săptămâna trecută, când petrolul a beneficiat de optimismul investitorilor cu privire la sfârșitul carantinei pentru călătorii străini în China, deschiderea granițelor cu Hong Kong și scăderea dolarului.

Marți, cu puțin timp înainte de ora 7:30, petrolul Brent din Marea Nordului cu livrare în martie a scăzut cu 0,50%, la 79,28 dolari, după ce luni seară a urcat cu 1,37%, la 79,65 dolari. Echivalentul american, West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie, a scăzut cu doar 0,05%, la 74,59 dolari, după ce în seara precedentă a crescut cu 1,16%, la 74,63 dolari.

Noile comentarii pesimiste ale oficialilor Rezervei Federale americane au anulat speranțele de redresare a cererii chineze. Președintele Fed din San Francisco, Mary Daly, a declarat că se așteaptă ca Banca centrală să majoreze ratele undeva la peste 5%, în timp ce omologul său din Atlanta, Raphael Bostic, a declarat că factorii de decizie ar trebui să majoreze ratele peste 5% la începutul trimestrului al doilea și să le mențină acolo pentru o perioadă extinsă.

Investitorii devin din ce în ce mai precauți înaintea Anului Nou Lunar în China, temându-se că o creștere a călătoriilor ar putea duce la o explozie a cazurilor de Covid în principalul importator de țiței din lume. Între timp, Beijingul a oferit recent rafinăriilor și comercianților o cotă generoasă de import în cea de-a doua alocare pentru 2023, în condițiile în care China se pregătește pentru creștere după ce a eliminat rapid restricțiile stricte ale Covid, după cum relatează Bloomberg. Citeşte mai departe aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel